(VIDEO) KAKO IZGLEDA RAMAZAN U NEUMU: UČI SE EZAN, PRIPREMA SE IFTAR

Visits: 1123 Today: 2

U nedjelju, 17. april, u mjestu Rabrani na području općine Neum organiziran je iftar, kao i centralni program obilježavanja mubarek noći Lejletul-Bedr u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

U dijelu programa učenje ilahija izveli su članovi Omladinskog hora Stolac, mevludski dio programa izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Kratko predavanje o samom značaju bitke na Bedru održao je glavni imam Mersed ef. Šabanović.

“Najvažnije za ovo mjesto i ovaj prostor jeste da ga čuvamo i očuvamo, da ga ne damo nikome. Ovo je naše i niko ne smije s time da se igra. Moramo biti jaki, čvrsti i složni. Treba da ostanemo jedinstveni i realiziramo ono što smo započeli, uz Božju pomoć. Jer, naš Bedr je do Sudnjeg dana”, poručio je, uz ostalo, ef. Šabanović.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama koja je za rezultat imala pobjedu muslimana protiv idolopoklonika zahvaljujući bogobojaznosti, žrtvi, upornosti predanosti.

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima, te potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera to je znak da je snaga jedinstvo muslimana, poručeno je.

“Hvala džematlijama u Rabranima na organizaciji iftara, našoj vrijednoj omladini na dolasku”, saopćeno je iz Omladinskog kruga Stolac.

Fotografije i video zapis s ovog događaja napravio je Mensur Medar piše radioSarajevo.

Video pogledajte OVDJE