USVOJENA INICIJATIVA: GRAD SARAJEVO ĆE UKLONITI SPOMEN PLOČU RATKU MLADIĆU

Visits: 699 Today: 3

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 20 glasova “za” usvojena je inicijativa vijećnice Alme Čengić kojom se zahtjeva od Ureda visokog predstavnika da naloži skidanje spomen ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa ulaza na teritoriju Općine Novo Sarajevo.

Vijećnica Čengić je, pozivajući se na Odluku visokog predstavnika broj 26/21 kojom je donesen Zakon o dopuni Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine, odnosno član 145a stav 6 zakona kojim je zabranjeno postavljati spomenike i potsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocide, zajedno sa ostalim vijećnicima poslala jasnu poruku da “Grad Sarajevo neće dozvoliti postojanje spomenika zločincu koji ga je četiri godine uništavao te prouzrokovao najveći zločin na području Evrope od Drugog svjetskog rata”.

“S obzirom na nedostatak mogućnosti direktne intervencije, ova inicijativa predstavlja apel Uredu visokog predstavnika da osigura provođenje norme koju je donio. Grad Sarajevo ima nultu stopu tolerancije za presuđene ratne zločince”, naglasila je vijećnica Čengić.Podsjetimo da je riječ o ploči koja je postavljena na Vracama prenosi crna-hronika