U OVOJ BH. OPŠTINI JEDAN NAČELNIK VLADA 26 GODINA: KANDIDOVAN JE I ZA NOVI MANDAT!

Visits: 344 Today: 4

Tajib Muminović na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH ponovo je kandidovan za načelnika Teočaka, a tu funkciju u kontinuitetu obavlja od 1994. godine, odnosno još od perioda kada Općina Teočak politički i administrativno nije ni bila ustanovljena, piše Crna Hronika.

Ukoliko ostvari još jedan mandat, Muminović bi kao prvi čovjek ove male opštine na sjeveroistoku naše domovine mogao dočekati i punih 30 godina.

Prije agresije na BiH, Teočak je bio u sastavu Općine Ugljevik, a sve vrijeme rata, pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH i kantona, uspostavljene su i pozicije općinskih načelnika u svim općinama u FBiH. U okviru tadašnjeg Tuzlansko-podrinjskog kantona, ustanovljena je i Općina Ugljevik sa sjedištem u Teočaku, dok je zvanično, Općina Teočak konstituirana 1998. godine, a Ugljevik pripada bh. entitetu Republici Srpskoj.

Dužnost načelnika Muminović je obavljao i četiri godine prije uspostave Općine Teočak.

˝Tadašnje prelazno općinsko vijeće izabralo me za načelnika u prelaznom periodu, koji je trajao do 1998. godine, odnosno do zvaničnog formiranja Općine Teočak. Nakon toga su u Teočaku održani zvanični izbori i izabran sam u redovnom mandatu, a ono 1994. godine bio je tzv. prelazni mandat˝, pojasnio je Muminović.

Na prošlim izborima dobio je 2.233 glasova, odnosno ukupno 68,64 procenta ili 1.213 glasova više od Memše Čelikovića (SDP), svog jedinog protivnika.

Prema posljednjem popisu stanovništva na 35 kvadratnih kilometara u ovoj općini živi nešto manje od 8.000 stanovnika. Ovogodišnji budžet Općine je 1,3 miliona KM, a u Teočaku djeluju srednja i osnovna škola sa tri područne, te policijska stanica, sve općinske i državne institucije, džamije, banke…