Skandalozan govor Milorada Dodika: Prijetio secesijom, kazao da je ponosan na ratne zločince

Visits: 946 Today: 1

Milorad Dodik obratio poslanicima i javnosti. Na početku je čestitao svim novoizabranim.

– Ovo je treći put da sjedim pred vama kako bih položio zakletvu. Osjećam se jednako sretno kao i svi moji prethodnici. Mogu da osjetim ponos ljudi koji su položili zakletvu prije mene – kazao je, a onda i naveo njegove prethodnike, među kojim su i brojni ratni zločinci.

– Mi smo uvijek htjeli mirnu i stabilnu RS i nadam se da ćemo tako i da nastavimo. Ovaj dan pozivam sve da nas gledaju kao partnere, a ne kao podanike i klimoglavce, za to su imali neke druge, ali ih nisu izabrali. Narod je izabrao mene pored 30 kandidata – rekao je Dodik.

Kazao je da će voditi politiku kontinuiteta i neke nove politike, a nove se odnose na prilagođavanje novim globalnim odnosima.

– Svako kašnjenje bi moglo da bude katastrofalno za naše ekonomsko i socijalno stanje. Morat ćemo raditi mnogo više nego u ranijem periodu, a radili smo i ranije mnogo. Želim reći da u ovom vremenu ću razgovarati i sa potpredsjednicima i sa svim ljudima koji ovdje rade. Trebamo ostaviti teme prošlosti, teške političke teme ostavljamo sa strane. Vrhunac političkom pragmatizma je poštivati Ustav, ali nesloboda nastaje kada se prekrši Ustav. Samo u BiH imamo intervencionizam, koji nije u interesu ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Srba – istakao je Dodik.

Poručio je da treba odbaciti odluke visokog predstavnika.

– Onaj koji napiše odluku o imovini RS, mi ćemo mu napisati odluku o otcjepljenju RS. Naravno da ćemo nastaviti i sa vraćanjem nadležnosti. Drugi imaju želje o BiH, imamo je i mi, naša je ustavna BiH. Sud i Tužilaštvo ne mogu da budu nametnuti, može da postoji dogovor o njima i to sa jasno određenim nadležnostima. RS ima granice, ima Srbiju, ima Rusiju i brojnim partnerima, a ne sa “spodobama” poput Kristijana Šmita (Christian Schmidta). Ja sam čovjek mira i ne želim da jedan život, bilo čiji bude ugrožen, ali RS će se braniti. Većina zna šta ovdje radi – dodao je.

Smatra da nema ništa o evropskih integracija.

– Sve su nam slagali, dolazimo do kandidatskog statusa i govore o pravnoj državi, a nelegalnog visokog predstavnika priznaju, priznaju i strane sudije Ustavnog suda – rekao je Dodik.

saff.ba