SKANDAL U NSRS: POSLANIK NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI

Visits: 1053 Today: 1

Posebnu sjednicu NSRS u Banja Luci, na kojoj se razmatra informacija o međunarodnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji te mjestu i ulozi bh entiteta RS obilježilo je i skandalozno obraćanje predsjednika SPS-a Gorana Selaka, koji je genocid u Srebrenici okvalificirao kao “događaj”.

S obzirom da sjednici prisustvuje ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, Selak je bio među poslanicima koji su iza govornice naglašavali historijske veze ruskog i srpskog naroda, hvalili poziciju Rusije u globalnom kontekstu, isticali da Srbi vole Rusiju.

– Volimo Rusiju zato što je car Nikolaj Romanov spasio iscrpljenu srpsku vojsku nakon golgote u Albaniji, pomogao vaskrs Srbije i omogućio slobodarski pucanj Gavrila Principa da ne bude pucanj u prazno. Volim Rusiju jer je spriječila da moj srpski narod dobije vještačku historijsku konotaciju – genocidni narod – kazao je Selak, prenosi N1.

Govoreći o genocidu u Srebrenici Selak je one koji priznaju presude međunarodnog suda nazvao kukoljem.

– Moram naglasiti da postoje neki koji prihvataju kvalifikaciju događaja u Srebrenici kao genocid i još je žalije što sjede u Vladi RS. To malo kukolja ne znači da žito nije zdravo i da naše klasje ne stoji uspravno – poručuje Selak.