“Sjeća li se neko izjave Schmidta da neće biti obilježavanja 9. januara?”

Visits: 650 Today: 1

Najava obilježavanja neustavnog 9. januara kao Dana entiteta Republika Srpska predstavlja nastavak kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kazao je Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Salkić je pozvao visokog predstavnika Schmidtu, ali i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da se suprotstave kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Sjeća li se neko izjave Schmidta da neće biti obilježavanja 9. januara? Iznenađuje li šutnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa Kajganićem na nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine? I jedan i drugi pozvani su da reaguju. Prvi kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Drugi po Ustavu Bosne i Hercegovine i sili zakona kojeg bi trebalo da štiti i provodi ‘ni po babi ni po stričevima’ već kako piše pa bilo ti milo ili krivo”, kazao je poslanik SDA u NSRS.

Obespravljeni i sistemski diskriminirani Bošnjaci u ovom entitetu obilježavanjem 9. januara su dodatno uznemireni vraćajući se traumama koje je proizveo 9. januar 1992. godine i odluke koje su tada donesene, očekuju reakciju nadležnih iako nisu sigurni da će se to desiti na bazi ranijih iskustava, nastavio je.

“Očito da se u ovom slučaju više poštuje sila i pravno nasilje negoli Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaustave pravno nasilje i obilježavanje datuma koji duboko vrijeđa sve žrtve terora, progona, ratnih zločina i genocida u ovom entitetu. Ukoliko se to ne desi vlast bosanskih Srba u ovom entitetu pod vodstvom predsjednika entiteta RS Milorada Dodika nastaviće da radikalizira društvo šireći netrpeljivost prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini što će neminovno izazvati nove napade na Bošnjake i njihovu imovinu sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, kazao je Salkić.

Poručuje da je “zbog toga direktna odgovornost na Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i visokom predstavniku da reagiraju i spriječe dalju radikalizaciju društva i netrpeljivost prema Bošnjacima u ovom entitetu” piše saff.ba