Sin muftije Muamera Zukorlića otkrio detalje kod Senada Hadžifejzovića

Visits: 859 Today: 2

Usame Zukorlić, sin bivšeg muftije sandžačkog Muamera Zukorlića, gost je u večerašnjem “Centralnom dnevniku”, sa Senadom Hadžifejzovićem.

Usame Zukorlić: “Ekshumacija je trebala da se desi ekspresno. Dva su razloga zbog čega je odložena. Prvi jer porodica nije bila spremna da to proživi, a drugi je taj što smo tražili da se formira međunarodna ekspertiza da bi se na najbolji način ustanovio uzrok smrti mufije.

Nema opstrukcija ni iz BiH ni iz Srbije! Želimo da imamo povjerenja u pravosudne organe Srbije, ali želimo da sve odradi na najbolji mogući način. Ovo je krupna stvar, nije bezazleno!

Želimo da dođemo do istine i da postignemo pravdu! Uzorak koji smo testirali ima tragove otrova, odnosno teških metala! Advokat nas je savjetovao da ne iznosimo sve detalje… Neozbiljno je iznositi bilo kakve sumnje u ovom momentu.

Mi nemamo kristalno jasnu sliku šta je bio uzrok smrti! Ne želimo da iznošenjem sumnji napravimo štetu! Želimo postići pravdu, a ne štetu i zlo! Htjeli smo da zašitimo porodicu od agonije čekanja rezultata, mnogo nam je vremena trebalo da nađemo laboratorije i da sačekamo rezultate.

To je bio period izborne kampanje, neizvjestan period…

Htjeli smo zaštititi porodicu, zato nismo ništa rekli dok nismo dobili rezultate! Druga supruga muftije je saznala kada i moja majka i sestre i majka muftije.”

Usame Zukorlić: “Vijest o smrti muftije me zatekla u Istanbulu; tamo sam bio na školovanju. Kada sam stigao u Pazar, muftija je bio spreman da se obavi dženaza. Nisam učestvovao u odlukama koje su prethodile dženazi.

Nismo htjeli da se pomirimo sa činjenicom da nije rađen policijski uviđaj; nisu uzete izjave, nije urađeno utvrđivanje uzroka smrti, pa čak ni obdukcija!

Sve se desilo kako se desilo… samo nas nekoliko je uspjelo biti pribrano u tim momentima, pa smo uzeli uzroke rahmetli muftije i testirali ih. Naš narod je masovno sumnjao u uzrok smrti muftije; prozivali su me što nije rađena obdukcija.

Bilo bi neozbiljno da se tek tako pomirimo sa činjenicom da nisu utvrđene okolnosti pod kojima je umro rahmetli muftija. Ekshumacija je trebala da se desi ekspresno.”

bhdijaspora.net