Sigurni smo da niste čuli za ljepšu priču o svekrvi i snahi: Odrekla se posla u struci da pomogne svekrvi, sada zajedno pomažu svima

Visits: 545 Today: 2

Pripremila: Azra Mahmutović za Senzor.ba

Šida i Drita Kalbić, svekrva i snaha iz Bugojna udružile su snage kako bi pomogle onima kojima je pomoć najpotrebnija. Portal Senzor.ba donosi jako zanimljivu priču o tome koliko ljudska humanost može daleko ići.Šida Kalbić prije desetak godina osnovala je humanitarno udruženje Đerđef. Cilj joj je bio prodajom starina i ručnih radova članica Udruženja, prikupljati novac koji bi dalje donirala za liječenja svojih sugrađana izvan naše zemlje. Kako je bilo dosta slučajeva koji su joj se obratili za pomoć, Šida je zaključila da mora proširiti djelatnost. Odlučila je šiti narodnu nošnju za kulturna umjetnička društva, manifestacije, ali i sve zainteresovane pojedince. Sa ovim projektom se obratila se Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica je prepoznala važnost njenog projekta i ponudila joj pomoć. U prostorijama Islamskog centra u Bugojnu su joj ustupili prostorije i nabavili mašine za šivenje, te finansirali obuku za članice Udruženja koje bi, zajedno sa Šidom, krojile i šile nošnju za dalju prodaju.

Izrada narodnje nošnje za Dane Ajvatovice
Jedna od članica Udruženja koja je odlučila proći obuku jeste i Drita, Šidina snaha. Drita je po struci inžinjer mašinstva i prije se nije susretala sa ovim poslom. Nakon obuke, uz silnu želju da i sama bude dio humanitarnog rada kojim se njena svekrva bavi, odlučuje posao u struci zanemariti i baviti se isključivo time. Tako je ostalo i do dana današnjeg. U međuvremenu su ova svekrva i snaha preuredile garažu porodične kuće u selu Glavice, nadomak Bugojna i tamo preselile šivaću radionicu.

“Ne poznajem nijednu svekrvu i snahu da se bolje slažu, nego njih dvije. Moja mama više voli Dritu, nego mene”, kroz smijeh nam govori Dritin muž

Ovu priču su prepoznala kulturno-umjetnička društva širom svijeta koja su i postali glavni klijenti Udruženja Đerđef koje je preko 300 pacijenata do sada poslalo na liječenje u evropske klinike.

“Važno je napomenuti da pored bosanske, šijemo i narodne nošnje zemalja u regionu”, objašnjava nam Drita.

Šida je za svoj rad dobila priznanje Počasni građanin grada Bugojno.

Neke od radova ovog Udruženja možete pogledati u našoj galeriji, a cjelokupnu ponudu možete potražiti na njihovoj Facebook stranici ili kontaktirati osnovačicu Udruženja Šidu na broj telefona: +38761230846.

Svoje priloge možete poslati i putem Paypal računa:

.