Riječi koje supružnici moraju igovarati: ”Oprosti mi za ono što sam ti sinoć rekao”

Visits: 281 Today: 2

Emina i Jasir su mlad i sretan bračni par. Nedavno su im Eminini roditelji bili u posjeti. Dok su gosti bili tu, desio se jedan mali incident. …
Naime, atmosfera je te večeri bila opuštena, i svi su bili dobro raspoloženi. Razgovarali su, šalili se… Dok je Emina komentarisla o nečemu, iznenada se ubacio njen muž i s osmijehom na licu, rekao: “De, ženo, budi pametna!” Emina je naglo ušutjela i, naočigled svih, promijenila se u licu. Međutim brzo se sabrala, nasmijala i rekla: “Dobro, bit ću pametna!”Razgovor se nastavio dalje smijeh, roditelji ništa nisu primjetili +, ili su se pravili da nisu, samo Emina nije nikako mogla sebi da dođe od te muževe rečenenice koja ju je toliko iznenadila, zaboljela. Znala je da on ništa ružno nije mislio, međutim takav način šaljenja, i to još pred njenim roditeljima, zasmetao joj je. Odlučila mu je skrenuti na to pažnju čim oni odu.Roditelji su otišli. Jasir je i dalje bio dobro raspoložen, ali ne i Emina. Pozvala ga je da porazgovaraju. Podijelila je sa njim emocije o tome kako je ona doživjela tu njegovu šalu i zatražila od njega da se ubuduće ne šali na taj način, naročito ne pred njenim roditeljima. Tu večer Jasir nije mnogo rekao, osim da je to bila bezazlena šala, te da nije mislio ništa loše.Naredno jutro, dok je Emina pratila muža na posao, on joj reče kako je ostavio nešto za nju na radnom stolu. Odmah nakon što je zatvorila vrata, Emina požuri u sobu sva nestrpljiva da vidi šta je to čeka. Na stolu je našla ceduljicu na kojoj je pisalo: “Izvini za ono što sam ti sinoć rekao.” U potpisu Jasir. Emina je to jutro bila najsretnija osoba na svijetu. Odmah je svom mužu poslala sms i zahvalila mu se. Nije mogla čekati da dođe kući da ga zagrli, poljubi..

Sjećam se da je bilo situacija kad bi moj muž nešto uradio ili rekao, naravno, bez namjere da me povrijedi, a to bi mene jako povrijedilo. Umjesto da sam mu odmah skrenula pažnju i pokazala da mi je teško, zamolivši ga da to više ne radi, te samim tim jednostavno i kratko riješila problem za sva vremena, ja sam se običvala ponašati kao da je sve uredu. Nevješto sa prikrivala svoja prava osjećanja dok se scenario te, za mene neprijatne situacije neprestano vrtio u mojoj glavi.Pokušavala sam shvatiti zašto mi je nanio bol, namjerno, slučajno..itd. Sad kad “vratim film” unazad, ni sama ne znam šta me je sprečavalo da mu ukažem na ono što mi je u određenom trenutku zasmetalo. Pretpostavljam da je to ponovno bio onaj tihi, uporni glasić, koji se uvijek nađe onda kada stvari među supružnicima treba zakomplikovati i učiniti još gorim. Jednostavno opet sam se ponašala kao tipična žena, zaboravljajući da je on muškarac, a ne neka druga žena. Očekivala sam od njega da sam uvidi da nešto nije uredu.

Sad vidim da je to bilo jako nezrelo i naivno s moje strane, čime sam samo dodatno otežavala situaciju, puštajući dragocjene trenutke da mi izmiču kroz prste.Stoga kad se pojavi problem, mali ili veliki, ne hodaj okolo po kući tužna i neraspoložena, ostavljajući muža da sam shvati u čemu je problem. Ne budi jedna od onih koje se moraju moliti po cijeli dan tipa : “Šta ti je”; “Je li ovo, je li ono” itd. Čak i ako te moli sada, ne mora značiti da će to raditi uvijek. Poštedi i njega i sebe nerviranja i brige. Sjeti se da si ti Hatidža. Ostavi sve, baš sve, napravi kahvu, pozovi svog muža da sjedne i pokušaj s njim riješiti problem koji se pojavio.

Vaše zajedničko vrijeme je vrlo dragocjeno, stoga nemoj sebi dopustiti da ga traćiš na tugu i ljutnju. U koliko ti je teško svoju tugu, bol ili razočarenje iskazati riječima, uzmi olovku i papir, napiši mu pismo i ostavi ga na njegovom stolu. Postoji toliko načina da se među vama opet uspostave ljubav i mir, koje jedino i zaslužujete. Samo trebaš pronaći onaj način koji tebi najbolje odgovara. Pomozi mu da bude bolji nego što jeste, pomozi mu da uvidi svoje greške. Samo ih na taj način može ispraviti.
Autor: Edina Čekić
”Budi njegova Hatidža”
Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Enida Podrug