RAZIJA ČOLAKOVIĆ: MOJU MAJKU JE OTAC ZLOSTAVLJAO, A ONA MI JE U AMANET OSTAVILA – “NEMOJ BITI KAO JA”

Visits: 12968 Today: 2

Iskrenu priču o snazi jedne žene možete pročitati u novoj knjizi Razije Čolaković.

Četvrta knjiga Razije Čolaković Razo (39) nosi naziv po savjetu njene majke „Nemoj biti k’o ja“. Razo je javnosti postala poznata zahvaljujući duhovitim objavama na Facebook stranici „Muhabet s Razom“, a svoju popularnost je iskoristila da dopre do žena u BiH, ali i regionu, te im poruči kako u današnjem vremenu moraju biti jake, samostalne i jedna drugoj oslonac.

Ova Brčanka se udala nakon završetka srednje škole, ponosna je majka dvije kćerke i studentica komunikologije. Kako je kazala u razgovoru za „Avaz“ želja je joj napisati i doktorsku disertaciju iz oblasti psihologije kako bi mogla pomoći ženama koje su bile žrtve nasilja ili su mu, kao ona, svjedočile.

Razo je i ranije govorila kako je odrasla uz oca koji je zlostavljao njenu majku, a slike koje su joj ostale u glavi teško da će ikad moći izbrisati i potisnuti. Odlučila je sve staviti na papir i upravo je pisanje nove knjige bio povod za razgovor.

Na šta se savjet Vaše majke tačno odnosi?

– „Nemoj biti k’o ja“ savjet je moje rahmetli majke, odnosno više mi je uvijek zvučalo kao stroga naredba. Tada nisam razumjela u potpunosti šta je sve podrazumijevao taj savjet, ali poslije, već kao curetak bilo je sasvim jasno šta mi je željela reći: Nemoj trpiti ovo što ja trpim, nemoj dozvoliti nikome, a mužu pogotovo, da te zlostavlja na bilo koji način, nemoj ostati tamo gdje nisi sretna, nemoj biti nepismena, nemoj svoj život uništiti zbog drugih. Nemoj biti k’o ja, bori se!

Putem društvenih mreža često govorite o nasilju nad ženama, fizičkom, ekonomskom i psihičkom. Ukazujete ženama koliko je bitno da budu samostalne, jake i da ne daju na sebe nikome. Pisali ste kako je Vaša majka, nažalost, bila žrtva nasilja.

– To mi je najbitnije od svega. Javno govoriti o nasilju nad ženama, psihičkom, fizičkom, ekonomskom, ali i seksualnom. Gledajući nasilje nad svojom majkom, koje je bilo brutalno i okrutno, kao dijete nisam mogla ništa učiniti, ali zato danas kao zrela žena, itekako mogu. Moja majka rahmetli, bila je sistematski zlostavljana, što znači da je najbolje godine svog života od 20 do 45 bila pod jakim planskim udarcima, fizičkim i psihičkim. Nije ovo samo priča o mojoj majci, ovo je nažalost priča mnogih žena s ovih balkanskih prostora toga vremena, ali i ovoga vremena u kojem živimo.