RADUJTE SE SESTRE U ISLAMU, OVO SU NAGRADE ZA TRUDNICE

Visits: 2440 Today: 2

RADUJTE SE SESTRE U ISLAMU, OVO SU NAGRADE ZA TRUDNICE

Raduj te se o sestre u Islamu i Imanu, ovaj Hadis Poslanika salallahu alejhi ve sellem, treba da ulije nadu i da dadne motivaciju i poveca optimizam svakoj iskrenoj Vjernici u Allaha. Mnoge sestre ovo zaboravljaju, a Allah je milostiv, i zasigurno obecava i vise od ovoga.

Bilježi Taberani hadis, da je Sellama, dadilja Poslanikovog, sallallahu alejhi we sellem, sina , Ibrahima, upitala: „O, Allahov Poslanice, obradovao si muškarce svakim hajrom, a nisi žene?“

Pa rece: „Jesu li te tvoje prijateljice na to nagovorile?“

Pa rece: „Jesu, one su me nagovorile.“

Pa rece: „Zar nije zadovoljna jedna od vas da kada je trudna od svog muža, a on je njom zadovoljan, da ima nagradu poput postaca, klanjaca na Allahovom putu?

Pa ako je zadese porodajni bolovi, ne znaju stanovnici Nebesa ni Zemlje, kakve je skrivene radosti cekaju.

Pa kada rodi, ne izade iz nje kap njenog mlijeka, niti ce (dijete) posisati gutljaj, a da nece imati za svaki gutljaj i usisaj dobro djelo(sevap), pa ako noc probdije zbog njega, imace nagradu kao da je oslobodila sedamdeset robova na Allahovom putu.“

(Bilježi ga Taberani, a svi prenosioci su mu povjerljivi.)

Putem Islama

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Pročitajte još: Blagodat trudnoće i rađanja

Ukoliko bi sestre muslimanke znale velike blagodati koje sa sobom nosi trudnoća i rađanje, tada bi im iskušenja koja sa njima dolaze, postala puno lakša i draža.

Svaka mlada djevojka sanja o tome kako će jednoga dana imati svoju porodicu i dom. Mašta ona kako ce biti brižna majka i zamišlja svoje djevojčice sa dugom kosom ukrašenom raznobojnim mašnicama i šnalicama, u prelijepim haljinicama i o malenim sinčićima u bajramskim odjelima i kravaticama … Međutim, kada sazna da je trudna odmah počne da strahuje od problematične trudnoće, teškog poroda i bolesnog djeteta. Takvo psihičko stanje joj još više otežava trunoću, pa joj noći postanu besane, a ukoliko i zaspi tada sanja ružne snove koji se ustvari ne tumače jer su plod njenog opterećenja i razmišljanja, ali nerijetko ti snovi je opterete do te mjere da postane ubijeđena da će njeno dijete biti bolesno a porod težak.

Kako ne bi dolazile u ovako teška stanja, mlade djevojke trebaju da se upoznaju sa ljepotama majčinstva i rađanja i da budu čvrsto ubijeđenje da će njihova trudnoća biti prilika za velikom nagradom i blagodatima koje imaju samo trudnice. Da se vidi ženom koja će rađati buduće majke muslimanke i buduće mudžahide, čuvare islama te time ispunit svoju zadaću majčinstva

Jutarnje mučnine su sasvim normalne za svaku trudnoću i one obično prestaju od onoga trenutka kada majka osjeti pomjeranje svoje bebe. Ponekad se uz mučnine javlja i žgaravica, ali uz grickanje badema i lješnjaka, ona će se, uz Allahovu pomoć, smanjiti. Danas postoje i veoma djelotvorni lijekovi za rješavanje ovih tegoba.

Ono što veoma zbunjuje mladu ženu, a posebnu onu koja je prvi put trudna, jeste njene stalne promjene raspoloženja: pretjerana osjetljivost i bezrazložno prolijevanje suza što ponekad zna iznervirat neupućenog muža i ostele ukućane. Međutim i to je sasvim normalno, prolazno stanje zbog činjenice velikih promjena koje se dašavaju u organizmu trudnice. Tu je i nervoza zbog stalnog osjećaja gladi i strah od gojaznosti i mogućnosti da zauvijek izgubi oblik svog tijela na koji se navikla.

Muslimanka koja se pridržava Kur’ana i suneta nema razloga da se plaši jer ona ima uputstvo i odgovor na svako pitanje pa tako i recept za stanja trudnoće i lakšeg poroda, a to je blagodat koju sa sobom nosi hurma (datule). Prisjetimo se da je Allah, s.w.t, rekao Merjemi: “Zatresi palmino stablo, posut ce po tebi svježe datule (hurme).“ Dakle, ona je imala jedinu pomoć svoga Gospodara i blagodat hurmi, o kojoj je njen Pomagac, s.w.t, obavjestio.

Doista, nauka tek danas dokazuje blagodarenost ovog višenamjenskog voća, a kada je trudnoća i porod u pitanju tada je korist konzumiranja hurme višestruka:

– Ona pomaže i prije same trudnoće kao laksativ da se redovno ciste crijeva što je poreduslov za brži i lakši porod

– Takodjer pomaže da se buduća majka opskrbi sa potrebnom količinom šećera i svoju maternicu kao jedan veliki mišić pripremi na regulisanje i potspješivanje kontrakcija.

– Obzirom da sadrži prirodni šećer, tada je jako korisna i lako probavljiva za dječiji stomak pa se iz tog razloga i dojenčetu masiraju desni kako bi ga okrijepili i ojačali, a još i olakšali iznicanje prvih zubića.

– Od hurmi se ne deblja već naprotiv one zbog svog laksativskog djelovanja podspješuju rad crijeva i pražnjenje te samim tim spriječavaju gojaznost.

– Datule su nakon poroda veoma djelotvorne za oporavljanje maternice i povećanje količine veoma kvalitetnog mlijeka za novorođenče.

Pred sami porod lijepo i veoma korisno je da trudnica pije po kašiku cistog maslinogo ulja, a posebno pred sami odlazak na porod, kako bi uz Allahovu pomoć bilo olakšano rađanje i ojacana snaga uplašene buduće majke. Obavezno je da makar jedan puta dnevno pije mlijeko, jogurt ili jede sir kako bi se beba opskrbila sa kalcijom i vitaminom D koji su neophodni za razvoj skeleta bebe.

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Allah je za maternicu zadužio meleka koji kaže: “Gospodaru, kap tekućine.”, “Gospodaru, zakvačak.“, “Gospodaru, komad mesa“. Pa kada bude trebao da završi stvaranje, kaže: “Gospodaru, hoće li biti muško ili žensko? Sretan ili nesretan? Kolika mu je opskrba? Koliko će živjeti? Pa se sve to upiše d jetetu u majčinom stomaku.”

O ovoj poruci treba dobro da razmisli svaka buduća majka muslimanka, jer sebi ne smije dozvoliti da je takva pitanja meleka, koji upisuje sudbinu njenog milog, nedužnog djeteta, zateknu u stanju harama, nezahvalnosti ili neposlušnosti njenom Sveznajućem Gospodaru.

Ona će blagodati trudnoće iskoristiti maksimalno za sticanje nagrade mudžahida, za postizanje oprosta grijeha i otežavanje vage dobrih dijela. Muslimanska trudnica će puno doviti za sebe i svoju porodicu, za svoje nerođeno dijete, jer jedino što može promjeniti ljudsku sudbinu jeste dova, a tu blagodat veoma malo koristimo, kao što bespovratno propuštamo prilike i određena vremena u kojima se ona posebno prima.

Nađa Dizdarević

n-um