PUMPE U BIH UZIMALE I DO 30 FENINGA VIŠE NEGO ŠTO JE DOZVOLJENO

Visits: 371 Today: 2

Zbog nepoštivanja propisanih marži, od početka marta pa do sada benzinske pumpe i marketi u Srpskoj kažnjeni su sa više od 2,5 miliona KM.

U Inspektoratu RS kažu da je, kad je riječ o pumpama, u ovom periodu sprovedeno 220 kontrola. U 139 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su izdati prekršajni nalozi u vrijednosti 1,9 miliona KM.

Pojedine pumpe su, kako je Srpskaifo ranije pisala, litar goriva prodavali i do 30 feninga skuplje nego što su smjeli.

ADVERTISEMENT

Ads by
– Kazne su se uglavnom odnosile na prekoračenje propisanih marži prilikom formiranja cijena. Najveći broj benzinskih pumpi, njih oko 70 odsto, nakon izricanja kazne od strane Inspektorata Srpske zatražio sudsko odlučivanje – kaže za Srpskainfo glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Prema njegovim riječima, nadležna inspekcija je u pomenutom periodu obavila i 101 kontrolu marži u tržnim centrima i marketima.

– U 69 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu kojih je izdato 149 prekršajnih naloga u iznosu od 670.000 KM. Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo – objašnjava Gavrić i dodaje da je tržišna inspekcija RS angažovana u punom kapacitetu, te da će nastaviti sa kontrolama.

– Pozivamo trgovce da se pridržavaju uredbi, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za njihovo kršenje propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM. Takođe, subjektima prijeti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi – poručuje Gavrić.

crna-hronika