Profesor Ljevaković: Islam dozvoljava da žena nakon udaje zadrži i svoje prezime

Visits: 683 Today: 2

Prema islamskom učenju žena nakon udaje može uzeti muževo prezime, zadržati svoje a može uzeti i jedno i drugo

Jednom Sarajliji koji se ovih dana planira oženiti sa svojom izabranicom zasmetalo je to što ona, uz njegovo prezime, želi zadržati i svoje djevojačko prezime, pa je savjet potražio od fetva-i-emina Islamske zajednice u BiH profesora Enesa Ljevakovića, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Profesor Ljevaković, poznavalac šerijatskih propisa i ispravnog vjerovanja zadužen je da u ime IZ tumači islamske vjerske propise, između ostalog i one koji se odnose na brak, pa ne treba sumnjati u to da li mu je ponudio ispravan odgovor.

Mladenci često imaju nesuglasice koje pokušavaju zajedničkim dogovorom riješiti prije samog sklapanja braka. Neki od njih donose zajedniče odluke o tome gdje će stanovati, da li žele djecu na samom početku braka i sl. No, jednom Sarajliji veoma je zasmetalo to što će njegova buduća supruga, uz njegovo, nositi i svoje djevojačko prezime pa se o ovome posavjetovao i sa bosanskohercegovačkim islamskim učenjacima.

– Moja buduća supruga ima želju da uz moje prezime, zadrži i svoje ranije prezime. To nije po mom ukusu. Ali, zanima me šerijatski odnosno kur’anski stav o tome da žena zadrži i svoje prezime nakon udaje. Ne bih da donesem pogrešnu odluku – postavio je pitanje profesoru Ljevakoviću ovaj zabrinuti mladić, koje je objavljeno i na zvaničnoj internet stranice Rijaseta IZ u BiH.

Odgovor koji je dobio od profesora Ljevakovića možda mu se nije svidio, no on je zasigurno ispravan.

– Žena ima pravo da zadrži svoje prezime nakon udavanja – odgovorio je Ljevaković.

– Žena ima pravo da zadrži svoje prezime, ukoliko to želi, prilikom vjenčanja, bez dodavanja ili s dodavanjem muževog prezimena. Nema smetnje ako bi uzela i samo muževo prezime, jer se u vjenčanom listu kao i rodnom listu uvijek navodi i djevojačko prezime udate žene, tako da tu ne može biti nikakve zabune u vezi njenog ranijeg i novog prezimena – precizirao je Ljevaković, prenosi NAP.