Priča o bojkotu: Ova aplikacija sadrži sve proizvode koji su na “crvenoj listi”

Visits: 378 Today: 2

Nakon izraelskog napada na Pojas Gaze, te kontinuiranim terorom koji je na kraju prešao i u genocid, pojavile su se brojne kampanje za podršku palestinskom narodu, među kojima je i ona koja poziva na bojkot svih izraelskkih proizvoda.

Međutim, problem je nastao u samoj selekciji – koji je to proizvod čijeg porijekla i koji su to proizvođači odlučili dati podršku Izraelu u etničkom čišćenju koje provodi nad jednim narodom. U moru proizvoda koje treba, kako korisnici društvenih mreža navode, bojkotovati našli su se i oni koji apsolutno nikakve veze nemaju sa Izraelom. Ljudi masovno dijele takve objave koje su ustvari dezinformacija, pa Meta reaguje konstantnim brisanjem postova tog tipa, te smanjenjem dosega objave u narednih mjesec dana.

Da bi se to izbjeglo, a upravo u cilju boljeg informisanja kreirana je aplikacija koja trenutno sadrži preko 39 miliona brendova i proizvoda, a koja daje informaciju da li je ono što pretražujemo na bilo koji način povezano sa Izraelom.Aplikacija se vrlo jednostavno koristi, potrebno je samo upisati ime proizvođača ili naziv brenda, nakon čega se pojavi zeleni ili crveni signal. Crveni signal poručuje da proizvod ima veze sa Izraelom na neki način, dok zeleni signal znači da je proizvod i/ili proizvođač u potpunosti “ograđen” od toga šta ta država trenutno sprovodi u Gazi.
Aplikaciji pristupite klikom OVDJE.

Prenosi senzor.ba