Predsjednici SDP-a, NiP-a i NS “nisu poželjni u Srebrenici” zbog scene sa Dodikom i psovanjem genocida u Konjicu

Visits: 524 Today: 1

Koordinacija boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona, koja okuplja 20 boračkih udruženja, izražava svoje razočarenje i osuđuje brutalne uvrede izrečene na nedavnom sastanku vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine u Konjicu, posebno od strane Milorada Dodika.

Uz žaljenje, Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK je poručila liderima stranaka da nisu poželjni na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu žrtava u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

– Koordinacija boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona u svom sastavu ima 20 boračkih udruženja i to: RVI, OPŠiPB, DB, Zlatni ljiljani, sa područja RS, a isti su pripadali 28. diviziji KOV. Ovim putem želimo da iskažemo svoje razočarenje obzirom na brutalne uvrede koje su izrečene na sastanku vladajuće koalicije sa nivoa BiH u Konjicu od strane Milorada Dodika, a na koje nisu reagovali predsjednici stranaka SDP, NS i NiP-a.

Koordinacija boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona igra važnu ulogu u zaštiti prava boraca i njihovih porodica, te promoviranju dostojanstva žrtava genocida u Srebrenici.

Uz podršku boračkih udruženja poput RVI, OPŠiPB, DB i Zlatnih ljiljana, čiji su članovi pripadali 28. diviziji KOV, Koordinacija se bori za očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Saopćenjem koje je su izdali iz Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK, jasno je da su razočarani zbog nedostatka reakcije predsjednika stranaka SDP, NS i NiP-a na uvrede izrečene na sastanku vladajuće koalicije. Izražavaju gnušanje prema ideji da navedene osobe prisustvuju obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu žrtava u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

– S gnušanjem odbijamo pomisao da navedeni budu prisutni na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu žrtava istog u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

Naglašavajući važnost zaštite dostojanstva porodica žrtava genocida u Srebrenici, kao i mira i spokoja šehida ukopanih na mezarju u Potočarima, Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK jasno poručuje da osobe koje su šutjele i ignorirale uvrede nisu poželjne u njihovom prisustvu.

– U cilju zaštite tekovina odbrambeno oslobodilačkog rata dostojanstva porodica žrtava genocida u Srebrenici, kao i mira i spokoja šehida ukopanih na mezarju u Potočarima poručujemo onima koji su ćutke i pognute glave slušali bezočne uvrede NISTE POŽELJNI – saopćeno je iz Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK.

Saff.ba