Poučna priča: Idi ti klanjaj umjesto mene

Visits: 323 Today: 1

Neki je čovjek imao običaj svaki dan govoriti svome sinu:

– Ti idi u džamiju pa klanjaj i za sebe i za mene.
A prijateljima je znao reći:
– Ja ne trebam ni ići u džamiju. Odgojio sam sina i on ide svaki dan. To mi je dovoljno.
Jedne je noći taj čovjek usnuo san. Sa svojim sino se našao pred vratima dženneta očekujući da se otvore. Vrata su se počela polahko otvarati, a onda je začuo glas koji reče njegovom sinu:
– Ti možeš ući za vas oboje!
Sin je ušao i vrata su se zatvorila. Od neugodna osjećaja i potresenosti čovjek se probudio. Njegov se sin iznenadio i začudio kada mu je sljedeći dan, u vrijeme polaska u džamiju, babo rekao:
– Danas idem i ja sa tobom u džamiju.

Ono što ne piše u ovoj priči jest rad djeteta sa ocem u cilju njegovog približavanju džamiji i namazu. Osobe koje veći dio svoga života su bile van džamijske atmosfere imaju potrebu za postepenim pristupom drugih prema njima.Nek nam ova priča bude motivacija da posvetimo svoje vrijeme, emocije i trud onima koji su pored nas. Članovima naše porodice, rodbini, komšijama, ali prije svega roditeljima jer smo njima najviše dužni.

Akos.ba

Pročitajte još: Poučna priča: Čovjek koji je bježao od namaza u WC!

ZAŠTO BJEŽATI OD NAMAZA?Poučan je primjer jednog Allahovog roba i način kako se on pokajao. Naime, taj Božiji rob pozvan je da prisustvuje jednom događaju gdje je učen zikrullah, a potom se večeralo.Poslije večere svi prisutni su počeli da se spremaju da u džematu klanjaju u džematu. Pošto taj Allahov rob nije bio klanjač, krenuo je iz jedne sobe u drugu, kako bi izbjegao džemat, ali su i tamo bili oni koji su pozvani na sijelo. Izašao je u hodnik, ali ni tamo nije mogao biti sam.Pokušao se skloniti pred kućom, ali tamo se hodža upravo spremao da uči ezan. Kud će, šta će, skloni se u zahod.I, dok je tako čekao u zahodu udišući teške mirise, poče da prezire sam sebe govoreći:Vidi mene u ovom smradu, a ljudi, u džematu, klanjaju u čistom!Nakon toga došao je tobe i odlučio da redovno klanja, a svoj primjer navodio je kao pouku onima koji se još nisu pokajali.

akos.ba