POSTALI PRIJATELJI: MOSTARAC SPASIO MIGRANTA IZ NERETVE

Visits: 297 Today: 2

Sve češće obale Neretve u starom dijelu Mostara u ljetnim danima posjećuju i migranti. Mostar je jedan od gradova koji su prolazna stanica za ovu grupu ljudi. Jedan od njih, Hamza Haffoud nedavno je kupajući se u hladnoj Neretvi bio životno ugrožen, da bi na sreću preživio zahvaljujući hrabrom gestu Mostarca Dženana Durakovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Bh. javnosti poznat kao fudbaler Veleža i kasnije kao televizijski reporter na mečevima Premijer lige BiH, ovaj Mostarac odavno živi od turizma. Svakodnevno čamcem vozi turiste Neretvom kroz stari dio grada, a tog dana je radeći zapazio migranta koji se utapa.

  • Prethodno je skočio sa skakaonice u blizini Starog mosta. Čuo se jak udar o vodu, a pomislio sam da je neko skočio sa Starog. Potom sam shvatio da se radi o čovjeku koji na čudan način izranja iz vode pored obližnje skakaonice. Potrčao sam ka čamcu i od drugih ljudi, koji su bili dosta bliže čovjeku koji se bori, tražio da mu pomognu. Nažalost, niko nije shvatio ozbiljnost situacije. Nakon mog skoka u vodu iz čamca, u početku nisam uspijevao da ga pronađem. Posljednji pokušaj na sreću, bio je uspješan. Vidio sam mladića raširenih ruku, bespomoćnog… Nogom sam ga uspio približiti, a potom smo zajedno izronili. Uhvatio sam konopac čamca, a zatim je upomoć priskočio i kolega Mirza Pajić. Uspjeli smo ga izvući na pećinu koju od davnina zovemo ‘Kavada’”, priča Duraković za AA.

1 od 9  

Bespomoćni mladić u vodi gotovo svake noći dolazi Durakoviću u san. Kaže i kako je dok mu je nastojao pomoći osjećao bol u grudima od hladnoće rijeke, ali i da ne žali zbog toga…

  • Sretan sam ponajviše što će nakon mog gesta ljudi koji su u nevolji shvatiti da smo narod koji je spreman i želi pomoći. Ne gledamo boju kože, vjeru ili na naciju. Uspomena će ostati dok živim”, kaže Duraković.

Po mladića su nakon što je izvučen iz rijeke uskoro došla kola Hitne pomoći i on je uskoro zavšio u Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić”. Tamo mu je ukazana ljekarska pomoć, a nekoliko sati kasnije nakon što je otpušten došao je na plato ispod Starog mosta kako bi upoznao Dženana. Od tog dana dosta vremena provode zajedno, vjerujući da će prijateljstvo opstati i nakon što Hamza napusti BiH. Tokom jučerašnjeg dana, po Haffoudovoj želji, on i Dženan zajedno su čamcem otišli do mjesta na kojem ga je Duraković spasio, te mu je tom prilikom Dženan ispričao kako je sve izgledalo.

  • Divio sam se ljepoti Neretve. Želio sam na vrućini skočiti i osvježiti se. Nakon skoka osjećao sam bol u nozi, a odmah i šok jer nisam mogao pomicati tijelo. Počeo sam tonuti i već tad nisam bio svjestan šta se događa. Srećom došao je Dženan i spasio me”, rekao je Haffoud za AA.

Mostarac i Marokanac rođeni su 1990. godine, a Dženan ima rođenog brata Hamzu.

Ovaj mladić divi se ljepotama Mostara i Hercegovine, ali svejedno želi uskoro napustiti zemlju i sreću potražiti na zapadu Evrope.
hayat.ba