PORODICA DELIĆ CIJELI ŽIVOT ŽIVI KAO IZBJEGLICA I KAO PODSTANAR: “RADIMO, SKUPILI SMO ZA ZEMLJU ALI ZA KUĆU NE”

Visits: 624 Today: 1

Kako saznajemo njihovo porijeklo je iz Sokoca kada su kao izbjeglice odmah poslije rata doselili u Kakanj, ostali I danas ovdje žive kao podstanari.

KUPIO KOMAD ZEMLJE AL ZA IZGRADNJU KUĆE NEMA NI SREDSTAVA NI NAČINA DA ZAPOČNE

U mjestu Tičići blizu termalne vode kod Kaknja živi porodica Delić. Još od 1996.godine., tada momčić od 12.godina Suvadis sa svojom starom majkom dolazi u Kakanj. Osim njih dvoje sada ima suprugu I dvoje djece, ukupno petoro u kući. Zajedno žive u kući koju mu je dao na korištenje vlasnik pravoslavac a koju odnedavno putem oglasa I prodaje. Obzirom da je za Suvadisovu porodicu cijena previsoka I da nema sredstva za tu zemlju I kuću u kojoj je skoro tri decenije živi, nema stalni posao, shvatio je da će s prodajom morati da iseli. U međuvremenu Suvadis je u blizini kupio komad zemlje na kojoj bi mogao da napravi sebi I porodici krov nad glavom, međutim kako kaže ni kredit ne moće podić da bi mu se želja ostvarila jer nema stalni posao.

ODHRANIŠ A ONDA TE MUKA PRIMORA DA PRODAŠ KOZU I PLATIŠ RAČUNE

Suadisova porodica je uvijek imala koze, više od 20 godina a od prije nekoliko godina zahvaljujući dobrim ljudima su dobili I kravu te su uspjeli da odhrane I dobiju sada već mladu junicu. Godinama su se hranili upravo od uzgoja koza I prodaje mlijeka I sira dok je Suadis pronalazio povremene poslove na kojima I danas radi. Nikad se nije žalio niti tražio, borio se I bori I dan danas. Njegovu porodicu je ranije snimalo nekoliko humanitarnih radnika I volontera koji su im u nekoliko navrata I pomogli u prehrani male djece I on se zahvaljuje na tome svakom ali je shvatio da mora da pronađe stalni posao da bi bilo lakše svima.

SVE RADI, NE BOJI SE POSLA POSLIJE ODRAĐENE ŠIKTE U FIRMI U ŠUMU SA SVOJIM KOZAMA

Suvadisa iz Kaknja svi znaju da je marljiv I čestit insan. Od građevine, privatnih jama I iskopa ćumura do koševine trave, ispomoći u bilo koje vrijeme I bilo kad tu je da zaradi. Uvijek je vrijedno radio I borio se za svaki komad hljeba kako bi prehranio, obukao I, školovao I liječio svoju porodicu. Svojevremeno je vozio, vadio I preprodavao I ugalj iz obližnje jame, međutim odustao je kada mu je rečeno da bi ga prijave I kazne mogle odvesti u zatvor. Shvatio je da ne vrijedi da sebi na vrat navuče I taj problem te je odustao od iskopa I prodaje uglja već duže vrijeme a uspio je sebi pronaći novi posao koji već više od godinu dana radi s privremenim rješenjem.

KUĆA GDJE ŽIVE NA PRODAJU – USPIO DA SAKUPI PARE ZA KOMAD ZEMLJE ALI NE I DA GRADI

Obzirom da sadašnji vlasnik već neko vrijeme putem oglasa prodaje kuću u kojoj Suvadis godinama stanuje s porodicom, sadašnja cijena je za Suvadia previsoka a kako kaže nemoguće je I sabrat tolike pare. Ističe da je sakupio dio I od preprodaje hajvana I da j je u međuvremenu kupio zemlju koja je udaljena oko 500 metara od mjesta gdje trenutno živi.

Kako smo saznali u međuvremenu je uspio da nešto od prodaje životinja I zaradi, da plati neke potrebne papire za dozvole ali ne I sve koji su potrebni do početka gradnje a od plate ne može ništ. Išao kaže da proba da podigne za izgradnju barem do ploče, ali ne daju mu pare ni u jednoj banci obzirom da je rješenje u firmi gdje radi privremeno. “Pokušavam da barem krenem s izgradnjom I da pronađem neko rješenje prije nego bi neko kupio kuću u kojoj trenutno stanujemo jer bi morao da iselim.

Tvrdi da je ovaj dio zemlje koji je nedavno kupio pogodan za njega da jer se bavi uzgojem stoke ali i poljoprivredom. Tako bi mogao da sebi I svojoj porodici konačno obezbijedi život dostojan čovjeka, svoj krov nad glavom. “Pa I do ploče barem da imamo sobu, ja bi bio zadovoljan”, kaže nam ovaj vrijedni I iskreni insan na kojem se vidi da se čitav život bori I da ga život nije mazio.

Suadis nam je ispričao svoj životni put ali sada bi mu dobro došla pomoć pri izgradnji koliko toliko jer kako kaže, ne zna kad se može pojaviti kupac ove kuće gdje sad žive a onda će morati I pod vedro nebo.

Ukoliko bi neko želio da ostvari kontakt s ovom porodicom I da ih pomogne u izgradnji kuće broj telefona je ‘ 387 62 152 868 Adresa: Tičići. 72240 Kakanj

Video pogledajte OVDJE prenosi crna-hronika