Pogledajte nevjerovatne slika sa hadždža 1953. godine. Podijelite sa prijateljima

Visits: 5540 Today: 12

Najsvetije mjesto muslimana je danas, globalno gledajući, najsređenije i najljepše mjesto na čitavom svijetu. Harem sija najvećim sjajem, poput bisera na plavetnom jutarnjem moru. Prije samo 60-ak godina Mekka je izgledala daleko drugačije nego danas. Bez obzira što je od tada prošlo ne baš tako mnogo vremena, ipak su promjene ogromne.

Mnoge hadžije su u tom vaktu putovale trajektom ili brodom, s obzirom da je tada avio-prijevoz još uvijek bio u svojoj ranoj fazi te nije bio toliko raširen kao danas.

Oni koji su mogli sebi priuštiti, dolazeći većinom iz susjednih zemalja, dolazili su na Hadž malim avionima.

Baš kao što je to slučaj i danas, i u tom vremenu starije i iznemogle hadžije su se prevozile autobusima sa jednog na drugo mjesto. Možda je razlika jedino u gumama autobusa?, a možda i nije.

Na slici iznad je znak za sve ljude na kojem stoji da je ulazak na prostore gdje se vrše obredi hadža dozvoljen samo muslimanima.

Kuće i hoteli izvan harema u tom vaktu. Većina ovih objekata je moralo biti srušeno radi radova na proširenju harema.

Gužva na ulicama Mekke. Interesantno je primjetiti u lijevom uglu minaret sagrađen osmanskom arhitekturom za vrijeme Osmanlija. Svakako nas posebne emocije vežu za taj dio s obzirom da su ovakvi minareti jako česta pojava na našim balkanskim prostorima.

Kaba i mjesto gdje se čini tavaf. Zaista posebna slika s obzirom da, izuzev same Kabe, gotovo da nema sličnosti sa današnjim izgledom Harema.

Kuhanje hrane na vatri prilikom boravka hadžija na Mini.

I u tadašnji vakat znalo se dobro osvježiti. Slika iznad pokazuje neke od hadžija kako se osvježavaju uz nama svima dobro poznato piće.

Za muzejposlanika.com: Eldar Tutnić Vlasništvo ovih slika pripada National Geographic Magazine