POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA KUĆA POSLANIKA MUHAMEDA, A.S. (VIDEO)

Visits: 11496 Today: 4

Brojni hodočasnici Medine imaju priliku vidjeti izloženu maketu vjerovjesnikove kuće (hane-i saadet) i prvobitne Vjerovjesnikove džamije (Mesdžid-u Nebevi) sagrađenih odmah po prelaska vjerovjesnika Muhammeda (a.s.) iz Mekke u Medinu.

Hiljade vjernika posjećuju Medinu u sklopu umre, hodočašća van vremena određenog za hadždž, a njihovu pažnju najviše privlače male dimenzije kuće u kojoj je vjerovjesnik Muhammed živio sa svojom suprugom Aišom. Kuća i džamija prvobitno su izgrađen na primitivan način, a korištena je glina i grane stabla hurme.

Podsjećamo da je, prema određenom kazivanju, hz Aiša jednom prilikom kazala da u momentima kada jedno prilegne da se odmori, ono drugo nije imalo dovoljno prostora u kući za obavljanje molitve.

Poslanikova kuća izgrađena je odmah uz zid Poslanikove džamije i imala je direktni ulaz u džamiju, a nalazila se na mjestu gdje se danas nalazi mezar Vjerovjesnika (Revda-i Mutahhareh). Inače, Poslanik (a.s.) je ukopan u sobi njegove supruge Aiše.

Maketa Poslanikove džamije također je izgrađena u svome prvobitnome izgledu, sa samo četiri zida i vjerovjesnikovom kućom uz jedan od zidova.

Video pogledajte OVDJE prenosi svjetlo-dunjaluka