POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA AKCIJA SIPA-E: UHAPŠEN I HASAN ĆELAM

Visits: 170 Today: 1

Inače, povodom današnje akcije kodnog naziva “Profit”, koju provodi SIPA, a u kojoj je, između ostalih, uhapšen i sarajevski biznismen Zijad Blekić, oglasilo se i Tužilaštvo KS. U saopćenju se navodi koliko je osoba pod istragom i za koja se krivična djela terete.

Nakon višemjesečne istrage i po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici SIPA-e započeli su rano jutros realizaciju akcije kodnog naziva “Profit”. U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizorani kriminal i pranje novca. Pod istragom Tužilaštva u ovom predmetu je 18 osoba.
Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama, piše “Oslobođenje”.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona maraka, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Prema riječima portparolke Tužilaštva KS Azre Bavčić, do sada je u ovoj akciji uhapšeno nekoliko osoba. Video pogledajte OVDJE. hayat