Pezića pitali da li je haram baviti se švercom i preprodajom automobila

Visits: 911 Today: 1

Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku veliki broj građana koji mu svakodnevno postavljaju različita životnja pitanja. Pezić preko društvenih mreža, odgovara svojim pratiteljima na skoro svako pitanje koje mu je postavljeno.

Ovog puta odgovorio je na pitanje, dal i je muslimanu halal ili haram baviti se švercom i preprodajom automobila.

Ovo je njegov odgovor-

“Kontaktiram vas povodom pitanja trgovine automobilima. Konkretno me zanima da li je halal i da li je haram baviti se švercom i preprodajom automobila.”

– Sa aspekta islama nema smetnje da se čovjek bavi preprodajom automobila. Kupio auto, prodao i zaradio manje ili više, nekada zaradio nekada izgubio. To je sa aspekta Islama. Kad se bavi čovjek trgovinom. Kupio kravu, prodao kravu, kupio auto, prodao auto, kupio traktor prodao traktor. To je u islamu dozvoljeno.

Međutim kada čovjek ima određene obaveze prema državi, u tom poslu mi o tome ne govoriomo. Mi govorimo sa apekta islama, da li je dozvoljeno. Čovjek ide na pijacu, vidi auto povoljno i misli da može na njemu zaraditi, kupi ga nakon toga ga proda nekome drugom.

Da li je takav novac halala. Da, s tim da čovjek treba da pazi ako prilikom trgovine automobila otkrije neku manu autu, prilikom prodaje automobila narednoj osobi, obaveza mu je da spomene mane prisutne na automobilu. – izjavio je Pezić.

svjetlo-dunjaluka