Ovo muslimansko ime, već tri godine najpopularnije u Austriji. Allahu ekber!

Visits: 670 Today: 1

Ovo muslimansko ime, već tri godine najpopularnije u Austriji. Allahu ekber!

Na zvaničnoj listi najomiljenijih imena za decu u Beču ne može se naći ime Mohamad, ali, prema pisanju bečkog dnevnika Kronen Zeintung u internoj verziji Magistrata, koja nije poslata medijima, ipak se jasno vidi da je ovo muslimansko ime među najomiljenijima.

Islamsko ime Mohamad ili Muhamed je već na petom mjestu najčešćih dječijih imena u austrijskoj prijestonici.

Portparol gradonačelnika Beča ukazao je da su obje liste ispravne i da niko neće ništa da sakrije,

te najavio da će se sprovesti izmjene.

Na zvaničnoj listi grada Beča, koja se nalazi na sajtu Magistrata, nalazi se niz imena koja se mogu naći u bibliji, dok muslimanskih nema, iako je proteklih godina uslijedio masivan talas doseljavanja lica sa arapskih prostora.

Istraživanje Kronen Zeitunga dovelo je do druge liste na kojoj se nalaze i strana imena, pored Mohameda ili Muhameda, nalazi se i Aleksandar, umjesto Alexander.

List tvrdi da je Mohamad već od 2014. među prvih pet najčešće datih imena djeci u Beču.

(Izvor: Avaz.ba)

Pročitajte još: Tužno i žalosno: Napustio pripremu dženaze svoga sina da bi spasio život tuđeg djeteta
Hirurg je došao u bolnicu nakon nakon hitnog poziva da treba operisati jednog pacijenta. Ušavši u bolnicu odmah je otišao u svoju ordinaciju kako bi se spremio za operativni zahvat nad mladim pacijentom.

Prije ulaska u operacijsku salu ugledao je oca tog pacijenta koji je nervozno hodao kroz hodnik, a na licu mu se primjećivala ljutnja i bijes.

Djevojčica ostavila jezivu poruku roditeljima, a onda se objesila: Imala je samo jednu želju, da na sahrani ne budu…

Čim je ugledao hirurga, povikao je prema njemu: ”Čemu toliko kašnjenje doktore? Da li shvataš da je život moga sina u opasnosti? Zar nemaš nimalo osjećaja odgovornosti?”

 Doktor se blago nasmijao i rekao mu: ”Žao mi je, brate, nisam bio u bolnici i evo došao sam čim su me pozvali. Nadam se da si se sad smirio i da ćeš me pustiti da uradim operaciju. Budi siguran da je tvoj sin pod Allahovom zaštitom i da je u sigurnim hirurškim rukama.”
Ni doktorove blage i utješne riječi nisu ublažile i smanjile očevu srdžbu, već je nastavio da viče i galami: ”Da se smirim, je li?! A šta da je tvoj sin u pitanju, da li bi se ti smirio? Neka ti Bog oprosti. Šta bi tek učinio kad bi ti sin umro?”

Doktor se samo osmijehnuo i rekao mu: ”Proučio bih ajet koji se uči kada nas pogodi neka nevolja: ”Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun!” – ”Svi smo Allahovi i svi ćemo se Njemu vratiti.” Zar vjerniku preostaje nešto drugo? Dragi moj brate, doktor ne može ni produžiti ni skratiti život, jer su životi u Allahovoj ruci, a ja kao ljekar učinit ću sve što je u mojoj moći da spasim tvoga sina. No, situacija je vrlo ozbiljna i ako se nešto dogodi tvoje je da kažeš: ”Svi smo Allahovi i svi ćemo se Njemu vratiti!” Stoga, boj se Allaha i idi u mesdžid koji se nalazi unutar bolnice i moli Allaha da ti spasi sina.”

Otac je odmahnuo rukama i rekao: ”Najlakše je drugome davati savjete kad je u nevolji.”

Nakon toga hirurg je ušao u operacijsku salu i uradio operaciju koja je trajala nekoliko sati. Kad je završio izašao je na hodnik i rekao ocu operisanog mladića: ”Raduj se, brate! Operacija je u potpunosti uspjela i tvoj sin će biti dobro. Oprosti mi, ja sada žurim, a sestrica će ti objasniti detalje u vezi tvoga sina.”

Otac je sačekao pred vratima sale i kada je sestrica izašla, upitao je: ”Šta je sa onim arogantnim doktorom, nije htio sačekati ni nekoliko minuta da ga detaljnije upitam o stanju moga sina?”

U tom trenutku sestrica je briznula u plač, rekavši: ”Doktorov sin je jučer umro nakon saobračajne nesreće. U trenutku kada smo ga mi zovnuli, on je vršio pripreme za dženazu svoga sina. Pošto ovdje nemamo drugog hirurga morali smo ga zovnuti, pa je on odgodio pripremu dženaze i ukopa svoga sina, a došao je da spasi život tvoga djeteta.”

saff.ba