Ovo je Musafer Khwaya iz Afganistana.Ima 23 godine i hafiz je Kur’ana Časnog

Visits: 731 Today: 1

Riječi efendije džemata Vitinica Islama Mehmedovića
Ovo je Musafer Khwaya iz Afganistana.Ima 23 godine i hafiz je Kur’ana Časnog.
Jutros kad sam došao na sabah namaz u džamiju našao sam ga sa još trojicom sunarodnjaka promrzle,sklupčane,jedan uz drugog kako leže na hladnim pločicama ispred džamijskih vrata.
Jedva su progovarali od hladnoće,ali prvo za šta su pitali je interesovanje za abdesthanom da se pripreme za klanjanje sabah namaza.
Klanjali smo džematile sabah i u kratkom razgovoru saznadoh da je Musafer hafiz.
Obuze me neka jeza.
Srce mi se slomilo.
Pa subhanallah, ima li imalo pravde na ovom svijetu.
Milijarde dolara se ulaže u svjetsko prvenstvo,pojedini futbaleri se procjenjuju na desetine miliona dolara vrijednosti a ovaj Božji rob,hafiz Kur’ana časnog,smrznut,promrzlih nogu tumara bespućuma dunjalučkim tražeći selameta.
Malo pravde.Slobode.Insanskog života.
I onda pišete neke rezolucije o ljudskim pravima,jednakosti,slobodi.
Propisujete zakone.
Učite nas da su ovi jadni ljudi divljaci,potencionalni teroristi,ilegalni migranti,lopovi i da nisu vrijedni naše pažnje.
E PA,SRAM VAS BILO….
Nema toga ko mi kao vjerniku može zabraniti da im se kao braći muslimanima stavim na raspolaganje!
Da im otvorim vrata Allahove kuće.Da u njenom okrilju ugriju svoja promrzla tjela,da svoje mlade nevine duše napoje sigurnošću ,bar onom trenutnom,da im ponudimo topli čaj,da pojedu nešto,da sakupe snage za daleki put u nepoznato koji ih čeka.
Moja časna vjera me uči:
“Zaista su vjernici braća”(kur’an)
“Nije musliman onaj koji zanoći sit,znajući da mu je brat musliman gladan”.(haadis)
“Muslimani su kao jedan organizam,ako u njemu oboli samo jedan organ cijeli organizam snosi posledice toga bola”.(hadis)
Osjećamo li bol stotina hiljada obespravljenih muslimana svijeta koji nemaju ni elementarnih ljudskih prava,slobode,jednakosti i pravde ljudske.
Osjećamo li taj bol brate Bošnjače dok sjedimo u toplim foteljama naših domova prateći raskoš Svjetskog prvenstva u futbalu u islamskoj republici Katar????

Podrinjemedia