Ostao na ulici: Prepisao stan komšinici misleći da potpisuje saglasnost za kanalizaciju

Visits: 1481 Today: 1

Juraj iz Hrvatske je mislio da potpisuje papire za kanalizaciju, pa je neznajući prepisao stan komšinici.

Dementni starac iz Hrvatske koji ima 80 godina je završio na ulici.

Žena koja se uknjižila na njegovu kuću već sada tjera članove njegove porodice sa imanja, a on ništa nije znao. Bio je uvjeren da komšinici daje saglasnost za uvođenje kanalizacije, a zapravo je potpisao ugovor o poklonu i ugovor o doživotnom izdržavanju i time joj dao svu svoju imovinu, a da nije bio ni svjestan. Iza cijele priče stoji Elvedina Bešić, nekadašnja Radosavljević koja je ovu cijelu priču osmislila, prenosi Dnevnik.hr.

Žena koja je godinama vodila ilegalni dom za stare u Stupniku kod Zagreba zajedno sa saradnicima kažnjena je sa 6.000 evra i podnijete su čak tri krivične prijave. Ali ona ne prestaje. Đukina porodica obratila se socijalnom radniku koji je bio upoznat sa prethodnim postupcima vlasnice doma, ali ipak nije smatrao da je to nešto hitno.

“Ma, vidi šta je uradila, šta je prenijela na sebe. Nisam ja dao svoju kuću. Gdje ću ja?”, priča Juraj Katrić Đuka, 80-godišnji penzioner. On je preko noći izgubio sve što je imao i stekao. Javnosti u Hrvatskoj je dobro poznata osoba na koju je prenio svu svoju imovinu. Riječ je o Elvedini Bešić, nekadašnjoj Radosavljević, vlasnici nelegalnog doma za stare u Majdačkoj ulici u Stupniku kod Zagreba. “Došla je kod mene tražeći da potpišem da će na putu odavde do asfalta kopati kanal za kanalizaciju. I to sam potpisao, ništa drugo nisam potpisao”, uverava Katrić.

Potpisane papire koje nije pročitao
Navodi i da je išao kod notara i potpisao papire za kanalizaciju, ali i dodaje da papire koje je potpisao nije pročitao. I tako je, prema riječima njegove nećake, jedan bolestan i dementan čovek, ne znajući šta potpisuje, potpisao čak tri ugovora. Poštar ih je četiri dana kasnije dostavio na njegovu adresu.

“Ovo je ugovor o poklonu od 20.01.2023, prije nekoliko dana. Uzela je sve nekretnine mog strica. Istog dana, 20.1.2023, i ugovor o doživotnom izdržavanju. Istog datuma i testament u kome piše da se nalazi na čuvanju fizičkog lica”, kaže bratanica Maja Baturić.

Kako je Elvedina Bešić komšinica Đuke Katrića počela da ga posjćuje, komšije i njena bratanica su se zabrinuli. “Obavijestili smo Centar za socijalni rad da je moj stric samac, da ne može da živi sam, da je izgubljen, da je dementan i da je situacija posebno alarmantna jer dotična gospođa živi preko puta njega. Imamo indicije da ga posećuje i obrađuje”, rekla je Maja.

Socijalna radnica kojoj su se obratili jedna je od onih koje su bile u pregledu nelegalnog doma u Majdačkoj, pa je dobro upoznata sa aktivnostima vlasnika. “Socijalna radnica je otišla na teren 17.1. Imala je razgovor sa mnom i ujakom, a onda je otišla. Po njenom viđenju situacije, nije vidjela da je nešto hitno”, kaže bratanica Maja. Koliko je to bilo hitno, govori podatak da je samo tri dana nakon njenog izlaska na teren Đuka Katrić ostao bez svega. “U utorak je došao CZSS, do petka je sve prepisano Elvedini Bešić”, kaže komšija Anton Krpeš.

Nema ličnu ili bankovnu karticu
Anton je imao punomoćje na Đukinom tekućem računu kako bi mu plaćao račune kako se ne bi gomilali. U isto vrijeme kada je potpisan ugovor, opozvano mu je punomoćje na račun. “Sumnjao sam na neku prevaru i samo sam pogledao na internetu eGrađani, eKatastar i Isuse Bože – vidio sam da Đuka nije više vlasnik svoje kuće”, dodaje on. I trenutno nije vlasnik ni svoje lične karte ni bankarske kartice.

“Tražim je sada, da li je uzela. Zato što je mnogo puta ušla. Pa se bojim da nije uzela moju ličnu”, strahuje Katrić. “Vanredni upravni nadzor Područnog ureda Samobor pokrenut je s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa J.K. i postupanja nadležnog Područnog ureda u predmetnom slučaju. O slučaju J.K. obaveštena je i policijska stanica”, odgovorili su Dnevniku iz CZSS.

Sud u Samoboru donio je nepravomoćne presude
Prošle godine Sud u Samoboru izrekao je nepravomoćne presude kojima su vlasnica nelegalnog staračkog doma i njena dva saradnika kažnjeni sa po 50.000 kuna (6.000 evra). Pored toga, podnijete su i tri krivične prijave, a radi se o kombinaciji krivičnih djela – krivičnog dela napuštanje nemoćnog lica, krivičnog djela prevara i krivičnog djela koristoljublja. Za ova krivična djela zabranjena je kazna zatvora od jedne do tri godine.

Ali i pored svega ovoga, Elvedina Bešić i dalje ne staje, navodi pomenuti portal. “Cijelu život je radio i crnčio danonoćno da bi to dobio. A sad na kraju nema ništa. E, žao mi je zbog toga”, kaže komšija Ilija Perak. “Kao da je moj otac moj. Baš mi je žao. Da tako nešto uradi jednom jadniku. A sutra će to učiniti i drugima. Neće stati”, dodaje prenosi senzor.ba