OBAVEZNO POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO DOM POSLANIKA MUHAMMEDA A. S.

Visits: 1052 Today: 3

U organizaciji Općine i Medžlisa IZ Cazin, u sali Kulturnog centra u Cazinu svečano je otvorena jedinstvena izložba “Upoznaj Poslanika s.a.v.s”, čiji je autor doc. dr. Esmir Halilović.

Cilj izložbe je, da se na vizuelan način predstave najvažniji detalji iz života poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

 Svečano otvorenje izložbe, kojoj je prisustvovao veliki broj posjetilaca, uveličao je i hor Medžlisa Islamske zajednice Cazin.

Uz pratnju stručnih vodiča, Cazinjani su mogli vidjeti repliku kuće u kojoj je Muhammed, s.a.v.s, živio 10 godina i u kojoj je umro, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, panoe dvije velike bitke – Bitke na Uhudu i Bitke na Hendeku, kao i originalne panoe životopisa Poslanika, s.a.v.s,.

 

Ova izložba prvi put je otvorena u Sarajevu, a zatim je održana u Zenici, Bihaću, Bugojnu, Novom Travniku, Mostaru, Kaknju, Žepču, Visokom, Brčkom, Srebreniku, Podgorici (Crna Gora), Aarauu (Švicarska) i Skoplju (Makedonija), tako da ju je do sada vidjelo preko 40.000 posjetilaca. Sudeći po velikoj zainteresiranosti Cazinjana već prvi dan, izvjesno je da će ova izložba, koja će trajati do nedjelje 26.marta, biti uveliko posjećena.

avaz.ba