NISU HTJELI PREGLEDATI BEBU OD 11 MJESECI JER NIJE IMALA UPUTNICU

Visits: 995 Today: 1

Na Facebooku je podijeljen status jednog zabrinutog roditelja koji je imao loše iskustvo sa Pedijatrijske klinike Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo.

,,Evo jedan primjer da se našoj državi poštuje hijerarhija i protokol;

Beba od 11 mjeseci je imala temperaturu od jucer poslijepodne 38.5, koju smo spuštali uz pomoć antipiretika uspješno ali na kraće staze. Jutros u pola šest beba je dobila temperaturu 39 i počela da povraća u mlazovima.

Naučeni prethodnim iskustvom da hitna pomoć neće izaći u susret gdje su nam ranije rekli da bebu odvedemo na Pedijatrijsku kliniku spremili smo se i otišli. Čim smo došli medicinska sestra je izmjerila bebi temperaturu uz opaske da ne zna zašto smo došli na pedijatriju, da nismo ispoštovali protokol i da smo trebali u Dom zdravlja Centar (zivimo u Opstini Novi Grad) po uputnicu. (???).

Nakon što je dala bebi čepić otišla je po doktora. Pola sata smo čekali doktora Nedim Begić koji je čekao 5 do 7 i kraj smjene da se pojavi. Pošto je očigledno spavao trebalo mu je malo duže vremena da shvati šta nije u redu sa bebom (kroz razgovor u hodniku ali ne i pregled), klimnuo je glavom i rekao da on ništa tu ne može jer zaboga protokol (citaj uputnica). Na moje pitanje da li smo to džaba došli i da li će vratiti bebu pod temperaturom od 39 stepeni on je rekao u principu da, okrenuo se i otišao u wc.

Prije par mjeseci, na istoj pedijatriji, beba je trebala na magnet mozga. Nakon bezuspješno odrađenog magneta na KCUS (onaj bolji im nije u funkciji jer treba 100-200 KM da se pokrene), neuropedijatar Zinka Huseinbegovic je odbila da pogleda nalaz privatno urađenog magneta glave bebi koja je tada imala samo četiri mjeseca i zahtijevala da ponovo radimo magnet glave.

Vi meni sada recite u državi u kojoj nema i ne postoji zakon nizašta, zašto se doktor odlučio da ispoštuje protokol ali ne i Hipokrata i vratio dijete koje povraća pod vrlo visokom temperaturom kući?

Iako smo na kliniku otisli bez prevelikih ocekivanja (ocekivali da bebi bar pogledaju grlo, nos..najobicniji pregled) uspjeli su i to da iznevjere. Ova država ne treba rat, robote, prebrojavanje niti dinastiju Izetbegović, mi smo propali kao ljudi i u nama je nešto trulo, sve ostalo je naše ogledalo.”

crna-hronika