Netanyahu: Napadi na G4zu neće stati dok se ne ostvare izraelski ciljevi

Visits: 605 Today: 1

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je ponovio stav svoje vlade da napadi na Gazu neće prestati dok se ne ostvare ciljevi.

“Učinit ću sve što je u mojoj moći da osiguram da Gaza ne predstavlja prijetnju Izraelu, ni Hamastan ni Fatahstan”, rekao je Netanyahu u televizijskom orbaćanju, objavio je Haaretz Daily.

Netanyahu je aludirao na odbijanje zadržavanja Hamasa na vlasti u Gazi, kao i na njegovo odbijanje dopuštanja palestinskim vlastima da imaju ulogu u Gazi u poslijeratnom periodu.

On je također ponovio ciljeve izraelske države u borbi u Gazi, rekavši: “Hamas eliminiran, svi taoci oslobođeni.”

Pokret Hamas i palestinske vlasti još nisu komentirali Netanyahuove izjave.

Hamas je ranije danas objavio da su grupe otpora u Pojasu Gaze odlučile da neće razgovarati o sporazumu o razmjeni zarobljenika bez potpune obustave izraelskih napada.

“Izbor koji nudim Hamasu je vrlo jednostavan: predaj se ili umri”, rekao je u video poruci. “Oni nemaju i neće imati drugog izbora.”

Netanyahu je također rekao da ni Hamas ni Fatah, stranka predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, neće upravljati Pojasom Gaze.

Međunarodni posmatrači upozorili su da je potpuna eliminacija pokreta Hamas nerealan cilj bez definirane krajnje tačke.Sva dešavanja iz Gaze možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.