Neki ih nazivaju bh. dijaspora i uljezi, a većina im se raduje i poručuje: Dobrodošli kući!

Visits: 1117 Today: 1

Prilike u BiH, stanje sa radnim mjestima, mogućnostima, nepravdom i lošom politikom- od općinskog/ gradskog, do državnog nivoa otjerala ne mnoge naše sugradjane vani da svoju nafaku i kruh traže u zemljama EU i dalje.

Dolaze najčešće u ljetnom periodu i za novogodišnje praznike, a javnost je podijeljena o njihovom odnosu prema svojoj zemlji i onima koji i dalje žive u BiH. Ima onih koji ih osudjuju i sa nepovjerenjem prema njima gledaju, ali je više onih koji ih razumiju, sa njima saosjećaju i njima se raduju.

“Oni nisu dijaspora, oni su naša braća, prijatelji i komšije. Oni su naši zemljaci koji se nakon što ih je sudbina odvela u druge zemlje vraćaju u svoju DOMOVINU Bosnu i Hercegovinu. Bujrum i dobrodošli domu svome u svoju Bosnu i Hercegovinu.”- jedna je od najčešćih poruka koje opisuju slike koje možemo vidjeti zadnjih dana.

“Neki će se debelo ogriješiti od ljude iz ove kolone. Većina njih jako teško zaradi novac i štedi za ovaj dan. U domovini obraduju rodbinu, prijatelje, komšije, a neki ih tretiraju kao uljeze u njihovoj vlastitoj domovini. Neprocjenjivo je koliko koristi od njih imaju trgovci, zanatlije… i država u cijelini. Mene što se tiče, ja ih doživljavam kao braću i sestre na privremenom radu u inostranstvu i uvijek se radujem susretu s njima, bilo da je to u domovini ili u inostranstvu!

Dobro došli kući!”- napisao je na svome FB Cazinjanin i pisac Muhamed M.

Izvor:
Cazin.net