Nedjelja je, 8. oktobar 2023, 1:15 sati je u Tel Avivu. Blog uživo za sada zaključujemo i nastavićemo ujutro. Do tada, kratak pregled događanja u Izraelu i Pojasu Gaze:

Visits: 1588 Today: 2
  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da je njegova zemlja “u ratu”, nakon što su palestinski militanti iz Gaze ispalili smrtonosnu baraž raketa i poslali naoružane ljude na teritoriju Izraela u subotu ujutro, 7. oktobra. Kao odgovor, Izrael je započeo zračne napade na Gazu, a borbe su se nastavile cijeli dan.
  • Iznenadni napad i borbe koje su uslijedile označavaju veliku eskalaciju dugotrajnog sukoba između dvije strane.
  • Izraelske vlasti kažu da je najmanje 250 ljudi poginulo, a više od 1.500 ranjeno u Izraelu. U međuvremenu, palestinske vlasti kažu da su najmanje 232 Palestinca poginula, a više od 1.700 je ranjeno.
  • Nova serija raketa koje su militanti iz Gaze ispalili u subotu naveče direktno je pogodila više lokacija unutar Izraela, uključujući Tel Aviv, prema izraelskim vlastima. U postu Telegrama, naoružano krilo Hamasa – militantne grupe koju su Sjedinjene Države, Evropska unija i Izrael označile kao terorističku organizaciju – navelo je da je ispalilo dodatnih 150 raketa kao odgovor na bombardovanje stambenog nebodera u gradu Gazi.
  • Izraelske odbrambene snage kažu da je Hamas uzeo taoce i ratne zarobljenike otkako je započeo iznenadni napad u subotu ujutro. Militantna grupa tvrdi da ima desetine zarobljenika. Izraelska vojska je potvrdila da Hamas drži taoce, ali nije navela koliko njih.
  • Viši član Hamasa Saleh al-Arouri rekao je da je militantna grupa, koja upravlja Gazom, “spremna za najgori scenario, uključujući kopnenu invaziju”
  • U televizijskom govoru u subotu uveče, koji je prenio Reuters, Netanyahu je rekao: “Ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu. Mi ćemo se moćno osvetiti za ovaj crni dan.” Dodao je: “Izrael će stići do svakog mjesta koje Hamas krije,” i upozorio stanovnike Gaze da sada odu. Osvrnuo se i na zarobljene Izraelce. “Kažem Hamasu, vi ste odgovorni za dobro zarobljenika. Izrael će se obračunati sa svakim ko im naudi,” rekao je Netanyahu.
  • Predsjednik SAD Joe Biden rekao je u obraćanju u subotu naveče da Sjedinjene Države stoje uz Izrael. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održaće hitnu sjednicu u nedjelju, 8. oktobra, u 15 sati. Zemlje i lideri iz cijelog svijeta reagovali su na vijesti, pri čemu su mnogi osudili napade, a drugi pozvali na smirenost i uzdržanost.
  • U međuvremenu, avio kompanije su ili otkazale ili dramatično smanjile letove za Tel Aviv, a strane kancelarije i ambasade obeshrabruju putovanja i savetuju oprez svojim državljanima koji se nalaze u Izraelu.