NAROD GLADUJE A DRŽAVI PREKO LEĐA GRAĐANA MILIJARDE MARAKA

Visits: 245 Today: 1

Iako do najugroženijih stanovnika ta sredstva sporo ili nikako ne dolaze, BiH u prvih osam mjeseci bilježi rekordne porezne prihode.

Nije jasno

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (IUO) BiH, u ovoj godini, zaključno s jučerašnjim danom, naplaćeno je 6.346.853.462,20 KM, što je za 983.399.440,31 KM više nego u prvih osam mjeseci rekordne prošle godine.

ADVERTISEMENT

Ads by
– S preostala dva dana avgusta mi ćemo za prvih osam mjeseci prijeći milijardu maraka više naplaćenih javnih prihoda u oblasti indirektnih poreza. To je impozantan rezultat, s oko 20 posto rasta, mnogo više nego što su i inflacija i rast bruto domaćeg proizvoda. To je pokazatelj da kompanije u BiH ostvaruju dodatnu vrijednost, posluju pozitivno i zahvaljujem svim poreznim obveznicima koji uredno izmiruju svoje obaveze – kazao je za „Avaz“ direktor UIOBiH Miro Džakula.

No, ono što iz UIO ne govore je to da su prihodi porasli u periodu najveće inflacije i rekordnih cijena, dok, s druge strane, vlast ne želi ukinuti ni akcize, čime bi gorivo bilo jeftinije za 40 feninga

Kada je u pitanju privremeno ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, Džakula ističe da je Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja propisano da Upravni odbor vodi politiku indirektnih poreza, uređuje zakone i predlaže rješenja Vijeću ministara, ali da se u ovom slučaju desila obrnuta situacija.

– Izmjene zakona koji su ključni za fiskalnu stabilnost države ne smiju se olako raditi, bez izračuna, analiza, makroekonomskih pokazatelja kako će se to odraziti. Vjerujte, mi u UIO nemamo nikakvu komunikaciju s Parlamentom niti znamo koju su oni verziju usvojili, šta su usvojili ili ne. Bojim se da se porezna problematika pokušava tretirati kao pitanje predizborne retorike, što ni u jednoj normalnoj i razvijenoj zemlji nije slučaj – istakao je Džakula.

Porezna neizvjesnost

– Stoga bih zamolio sve zainteresirane da se u političkoj kampanji fokusiraju na druga pitanja, na ekonomiju, a ne na izmjene zakona koje nas vode, neću reći u pakao, ali u poreznu neizvjesnost svakako – kazao je Džakula za Avaz