Nana iz Kožlja ima 95 godina – Mnogo sam poštovala svog muža /VIDEO/

Visits: 12941 Today: 1

Novi Pazar, Kožlje – U srcu Sandžaka, među zelenim brežuljcima i mirnim dolinama, nalazi se Kožlje, malo selo koje pripada gradu Novom Pazaru. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Kožlje broji 577 duša. Među njima je i Latifa Omerović, žena čija priča oživljava duh prošlih vremena i podsjeća na vrijednosti koje su vijekovima krasile ove krajeve.

Latifa, poznatija među svojima kao Nana, s ponosom nosi svojih 95 godina. Rođena u domaćinskoj kući, od malih nogu učena je na rad, ali i na muhabet, tradicionalno okupljanje koje je više od običnog razgovora – to je trenutak kada se dijele životne priče, mudrosti i osmijesi.

“Iako su godine učinile svoje, duh ove neobične žene ostao je mladalački i vedar. Nana Latifa je majka šestero djece, četiri kćerke i dva sina, koje je, zajedno sa suprugom, odgajila u slozi i ljubavi. “Mnogo sam hajala muža, rodila sam mu šestero djece, a on me poštovao do kraja njegovog života,” prisjeća se Latifa svojih mladih dana.

Život u Kožlju, kako Nana priča, nije uvijek bio lak, ali je bio ispunjen radostima malih stvari – zajedničkim obrocima, smijehom djece, radom na polju i, naravno, muhabetom. “Uvijek smo dobro živjeli i slagali se. Radila sam puno i sad odmaram. Odlično sam, ne žalim se,” kaže Latifa s osmijehom.

Za Nanu je najvažnije da su svi zdravi i dobro. Iako se ne sjeća tačnog broja unučadi i praunučadi, svako od njih ima posebno mjesto u njenom srcu. Njena kuća uvijek je otvorena za rođake, a razgovori s njima protežu se u prijateljskoj i rodbinskoj atmosferi, njegujući tradiciju i održavajući porodične veze čvrstim.

Latifa Omerović predstavlja stub domaćinstva i primjer neumornog duha koji nadilazi vrijeme i okolnosti. Njena priča nije samo odraz lične snage i posvećenosti porodici, već i podsjetnik na vrijednosti koje čine osnovu zajednice u Kožlju. Kroz njene riječi, oslikava se bogatstvo tradicije, kulture i međuljudskih odnosa koji su temelji na kojima počiva ovo malo, ali ponosito selo u srcu Sandžaka. Video pogledajte OVDJE prenosi haberhana