Nakon 107 dana neumornog izvještavanja: Motaz Azaiza bit će evakuisan, vijest je saopštio u emotivnom obraćanju

Visits: 555 Today: 2

Fotoreporter Motaz Azaiza postao je glas Gaze i njenog naroda, nakon izbijanja posljednjeg sukoba 7. oktobra 2023. godine. Od tog dana do danas dokumentovao je brutalnost izraelske države naspram civilnog stanovništva Gaze, prikupivši više od 18 miliona pratitelja na Instagramu. Ipak, donio je tešku odluku da bude evakuisan.

Istaknuti palestinski fotoreporter, Motaz Azaiza, biće evakuisan iz Gaze u utorak, nakon 107 dana opsežnog, detaljnog izvještavanja o brutalnim i neselektivnim izraelskim napadima na njegov narod.

Azaiza (24), koji je od početka rata 7. oktobra 2023. postao glas Gaze, saopštio je odluku o svome odlasku u emotivnom videu, u kojem se oprašta od kolega.

“Ovo je posljednji put da ćete me vidjeti sa ovim teškim, (press) prslukom. Odlučio sam da se evakuišem danas…Nadam se da ću se uskoro vratiti nazad i pomoći da se ponovo izgradi Gaza”, rekao je Azaiza u dirljivoj objavi na mrežama, ne otkrivajući svoju narednu destinaciju.

Azaiza je svijetu predstavio istinske užase na terenu u Gazi od prvih trenutaka rata, gdje je Izrael ubio najmanje 25.295 Palestinaca i ranio 63.000 drugih.

Azaiza je imao samo 25.000 pratilaca na Instagramu prije početka rata, a sada ima 18,2 miliona pratilaca. U posljednjih 107 dana žonglirao je između novinarskih obaveza i pomoći civilima, a brojnima je bio prva adresa za informisanje iz prve ruke prenosi mahalla