MUAMER BUDNJO ZNAO ZA BRISANJE SNIMAKA: ŠTA MU JE POLICIJA ODUZELA IZ STANA?

Visits: 400 Today: 2

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) pretresli su krajem prošle sedmice, u sklopu slučaja “Dženan Memić”, tri lokacije u Sarajevu, prema nalogu Tužilaštva BiH.

Kako je tada potvrđeno iz MUP-a KS i Državnog tužilaštva, obavljen je pretres stanova Muamera Budnje, sina biznismena Alije Budnje, i Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka.

Obavljen je i pretres hotela “Crystal” na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen.

Policija je tokom pretresa Budnjinog stana u stambeno-poslovnom objektu „Bosmal“ izuzela dokumentaciju, kao i dokumentaciju iz stana Kovačevića u Novoj Otoci i hotela „Crystal“.

Kovačević je kao vještak saobraćajne struke radio jedan od nalaza u slučaju “Dženan Memić” i tvrdio da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Naredbu za pretres izdao je Sud Bosne i Hercegovine.

Svi oduzeti predmet biti poslani na vještačenje. No, ono što je ključno, oduzet je mobitel od Muamera Budnje. On je imao direktnu kontrolu nad radom uposlenika hotela i kao odgovorna osoba znao je za brisanje snimaka. Prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo vjeruje da je Budnjo znao da su obrisani snimci iz hotela, što su potvrdili i svjedoci u iskazima. On kao odgovorno lice to nije prijavio, iako se navodi kao odgovorna osoba u grupaciji Ilidža hotela.

Iz njegovog stana izuzeti su i kompjuteri CD-ovi, nekoliko USB ova te brojna dokumentacija. Isto važi i za Kovačevića. U samoj naredbi za pretres sutkinje Tatjane Kosović, kao sudije za prethodni postupak u krivičnom predmetu “Memić”, stoji da su pretresi obavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

U ovom predmetu optuženi su Alisa Mutap-Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcionar u hotelu “Crystal” u vrijeme kada su snimci nestali, te policajci Josip Barić i Hasan Dupovac. Oni su prije mjesec negirali krivicu u Sudu BiH, a za 7. oktobar zakazan im je početak suđenja. Pitanje je dana kada će biti otvorena istraga za krivično djelo ubistvo.