Mladićev general Krstić priznao genocid u Srebrenici

Visits: 4335 Today: 2

Osuđeni ratni zločinac, general Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa tzv. VRS, priznao je da je u Srebrenici počinjen genocid u kojem je i on učestvovao!

U pismu koje je uputio prije mjesec dana Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu, zločinac Krstić moli da ga se nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne pusti na slobodu, saznaje Faktor.

“Želio bih da ovo pismo bude dio javne evidencije kako bi moje potpuno prihvatanje odgovornosti za zločine za koje sam osuđen pred MKSJ, moje iskreno kajanje i moje iskreno izvinjenje mogli pročitati svi.

Želim da znate da u potpunosti prihvatam presudu Žalbenog vijeća u mom predmetu.

Prihvata da su o Srebrenici 1995. godine počinjeni svi zločini navedeni u presudi Žalbenog vijeća i da sam ih ja pomagao i podržavao stavljajući na raspolaganje resurse i ljudstvo Drinskog korpusa, čiji sam bio komandant, a koji su iskorišteni za pogubljenje muslimana – Bošnjaka zarobljenika.

U 27 godina od tih užasnih događaja prošao sam kroz evoluciju pogledu na te događaje i svoju odgovornost za njih. U početku sam čak i sebi negirao da sam odgovor za te događaje. Međutim, nakon mog suđenja, moje žalbe, napada na moj život u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje sam ostavljen da umrem, mog psihičkog oporavka od te traume, i konačno mog mirnog zatočeništva u Poljskoj, shvatio sam i prihvatio činjenicu da sam zaista kriv i snosim veliku ličnu odgovornost za strašne zločine koji su počinjeni tokom i nakon pada Srebrenice”.

Na kraju pisma zločinac obećava: 

“Ako budem pušten, nadam se da ću živjeti sa kćerkom u Beogradu. Obavezujem se da se neću baviti politikom, neću govoriti o svom slučaju, ne poricati zločine koji su se dogodili, te ne veličati druge koji su osuđeni za zločine prede MKSJ ili pred sudovima Bosne i Hercegovine. Ja ću se pridržavati svih uslova za koje predsjednik smatra da su neophodne. Ostatak života želim da proživim tiho i anonimno”.

Iako nigdje u pismu ne spominje riječ genocid, već zločine, general koji je zajedno sa osuđenim ratnim zločincem Rakom Mladićem umarširao u Srebrenicu 11. jula, naglašava kako “u potpunosti prihvata presudu Žalbenog vijeća u mom predmetu”.

A u presudi stoji:

– Žalbeno vijeće je jednoglasno odlučilo da je 1995. u Srebrenici počinjen genocid. Snage bosanskih Srba izvršile su genocid protiv bosanskih Muslimana. Oni koji smišljaju i realizuju genocid teže da liše čovječanstvo raznolikog bogatstva koje mu daju nacionalnosti, rase, etničke grupe i vjere. To je zločin protiv cijelog čovječanstva, jer škodi ne samo grupi koja je na meti uništenja, nego cijelom čovječanstvu. Radislav Krstić je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida. Gospodin Krstić je znao da time što dozvoljava da se koriste resursi Drinskog korpusa čini značajan doprinos pogubljenju zatvorenika, bosanskih Muslimana. Iako dokazi sugeriraju da Radislav Krstić nije bio pristaša tog plana, on je kao komandant Drinskog korpusa dozvolio Glavnom štabu da zatraži resurse Drinskog korpusa i njima se posluži. Žalbeno vijeće je jednoglasno osudilo Radislava Krstića na 35 godina zatvora – stoji između ostalog u presudi Žalbenog vijeća od 19. aprila 2004. godine.

Faktor.ba