Kazne od 100 do 300 KM, policajac mi je rekao: ‘Šta bi bilo da ja dođem u Sarajevo i mašem srpskom zastavom’

Visits: 4914 Today: 1

“Prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, policijski službenici, u Banjaluci u ulici Manjačkih ustanika izvršili su zaustavljanje i kontrolu sedam putničkih vozila i tom prilikom uočili da su na vozilu marke Renault kojim je upravljalo lice A.S., vozilu marke BMW kojim je upravljalo lice A.A. i vozilu marke Škoda kojim je upravljalo lice E.M. istaknute ratne zastave Armije Republike BiH, čime su navedena lica nepristojnim ponašanjem i isticanjem simbola počinili navedeni prekršaj”, navodi se u saopćenju policije, piše Source.

O događaju je obavješten dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje.

Za ovaj prekršaj, navodi se, predviđena je kazna od 100 do 300 KM.

Emir Burina kažnjen je novčano jer je nedaleko od Sarajeva, na teritoriji Republike Srpske, razvio zastavu Republike BiH. U junu 2020. godine, Burina se fotografisao sa istaknutom zastavom Republike Bosne i Hercegovine na području vrela Miljacke zbog čega je kažnjen sa 200 konvertibilnih maraka.

“Smatrajući da sam u Bosni i Hercegovini, otišao sam na vikend da posjetim i vidim vrelo Miljacke. Zastavu sam uzeo od planinara koji su bili tu i koje sam sreo na izvoru”, rekao je Burina za Birn.

Kažu mi da sam kažnjen. Javljam se u stanicu dežurnom policajcu i pokažem kovertu. On me stavlja na čekanje oko 25 minuta ispred, gledajući me kroz stakleni portal. Poslije me pozvao u kancelariju gdje su bile još dvije osobe. Tu je poveo informativni razgovor gdje su bili i malo drski. (…) Kaznu sam platio jer sam imao poslovni put”, ispričao je tad Burina.

Otkrio je da mu je teško palo što su policajci MUP-a RS napisali da je BiH takozvana država.

– Policajci su bili malo i nepristojni. Kada sam im rekao da mi nije bila namjera nikoga uvrijediti, jedan od njih mi je rekao: “Šta bi bilo da ja dođem u Sarajevo i ispred Vječne vatre mašem srpskom zastavom.” Ali ja nisam mahao, nisam bio u gradu, na kraju krajeva, zašto legitimna zastava moje zemlje nekoga vrijeđa – kazao je na kraju Barina.

“Ovi događaji se sankcionišu kao prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru iz člana 8., vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, istakli su u MUP-a RS.

Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka smatra da svako ko ima problem sa policijom zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine treba da uzme advokata i pokaže “koliko je sve skupa to besmisleno”.

“To bi svaki sud oborio. Nema nikakvog osnova da se progone zbog toga. To neko može misliti da je to povreda ili izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, ali isticanje zastave s ljiljanima, navodno da je to ratna zastava Bošnjaka – to nije tačno. U Ustavu RBiH, međunarodno priznate države, tačno je utvrđeno da država ima grb i zastavu. Tačno je opisan izgled tog grba i zastave – bijela zastava sa grbom na sredini. Dakle, to je jedan legalan i legitiman simbol jedne države koja je bila međunarodno priznata. Tvrditi da to izaziva nacionalnu i vjersku mržnju nema nikakve osnove”, kazao je Trnka, prenosi Birn.

Trnka smatra da bi građani BiH trebali sve predmete koji se tiču kazni zbog isticanja zastava voditi do Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Siguran sam da bi dobili takvu parnicu i da bi to bio primjer da se ne mogu poduzimati takve radnje te da to bude akt pomirenja među narodima u BiH, tvrdi Trnka, te ističe da ne bi trebalo da trobojka bude sankcionisana, ako je to trobojka koja je predviđena propisima Republike Srpske. To se mora poštovati”, zaključio je Trnka.