Jeste li primijetili da je uz Erdogana, u službenim posjetama, njegova žena

Visits: 770 Today: 2

Predsjednik Erdoan (Erdogan) i njegova hanuma
Vjerovatno ste primjetili kao i ja, da nema skoro službene posjete predsjednika Turske Erdoana a da sa njim, rame uz rame nije njegova supruga. Posjete općinama, selima, tvornicama, školama, državama, vojnim kasarnama, vjerskim objektima, ona je uz njega. Vjerovatno nije baš uvijek, ali ja što sam vidio snimaka, ona je uvijek bila sa njim. Možda je to dio nekakvog protokola, zaista ne znam, ali znam da je u većini slučajeva sa njim, što je za svaku pohvalu. Vidio sam i druge predsjednike sa svojim suprugama, ali u onolikoj mjeri, da je uvijek uz muža na putovanjima, nisam vidio kao što je Erdoanova supruga uz njega.
Sama njena pojava, posebno u hidžabu, daje nevjerovatnu snagu poziciji državnika, dokazuje ponos truskog predsjednika, ali i naroda. S druge strane, stalno pojavljivanje predsjednikove supruge na službenim putovanjima, sigurno pokazuje koliko gosp. Erdoan poštuje, cijeni i voli svoju suprugu i koliko je cijenu kao ženu općenito. Vjerujem da su to obostrane zasluge, povjerenje i ljubav, koje su izgradili tokom braka.
Ovakav način, ophođenja predsjenika Erdoana prema svojoj hanumi, podsjeti me na ophođenje našeg Poslanika, a.s., prema svojim suprugama, kad su u pitanju službena ili obična putovanja. Poslanik, a.s., kada bi odlučio putovati ili u vojni pohod čak krenuti, povedi bi sa sobom jednu od supruga. Izvlačio bi koju će da povede, pa čije ime bude izvučeno, ona bi i išla sa njim. Iako su na tim putovanjima, bez obzira kakva ona bila, saputnici bili uglavnom muškarci, i to u velikom broju, nikad mu to nije prestavljalo problem, da sa sobom na putovanje povede svoju suprugu i da bude uz njega. Sa njom je bio u šatoru, sa njom je razgovarao, jeo, spavao. Na putovanju, supruga je najbolji drug i saputnik.
Danas imamo muževe, nažalost, koji više vole izaći sa društvom na kafu, večeru, izlet nego sa svojom suprugom. Pa čak i na putovanja. Treba i sa društvom, nemam ništa protiv, ali supruga i porodica, moraju da budu broj jedan, kad su u pitanju druženje, izlasci i putovanje.
Ako ništa, u današnji vakat, od gosp. Erdoana (a prije njega, od Poslanika, a.s.), naučio sam kako se cijeni i poštuje žena, kad su u pitanju putovanja, druženja i posjete!

Saudin Cokoja