JEDITE KIVI, EVO OD ČEGA SVE ŠTITI I ŠTA SVE LIJEČI

Visits: 306 Today: 3

Ovo egzotično voće dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus.No, mnogi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a najvažnije od njih pogledajte u nastavku.

Štiti oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti od raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti kardiovaskularno zdravlje
Jedno istraživanje pokazalo je da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%, čime se sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Štiti dišni sustav
Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija tjedno može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti probavni sustav
Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Regulira krvni tlak
Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također, regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

Snižava kolesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Kako smanjuje razinu kolesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Ostale zdravstvene prednosti
poboljšava kognitivne funkcije
ubrzava metabolizam
ublažava simptome depresije
odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu
potiče mršavljenje
sprječava nastanak astme
sprječava nastanak raka debelog crijeva
Nutritivne vrijednosti jednog kivija srednje veličine (91g)
Kivi – Vrijednost, RDA
Kalorije – 55.5 kcal, 2.8%
Ukupno masti – 0.5 g, 0.7%
Ukupno ugljikohidrata – 13.3 g, 4.4%
Ukupno šećera – 8.2 g, 16.4%
Dijetalna vlakna – 2.7 g, 10.9%
Proteini – 1 g, 2.1%
Vitamin A – 79.2 IU, 1.6%
Vitamin B1 (Tiamin) – 0 mg, 1.6%
Vitamin B2 (Riboflavin) – 0 mg, 1.3%
Vitamin B3 (Niacin) – 0.3 mg, 1.6%
Vitamin B5 (Pantotenska kis.) – 0.2 mg, 1.7%
Vitamin B6 (Piridoksin) – 0.1 mg, 2.9%
Vitamin B9 (Folna kiselina) – 22.8 µg, 5.7%
Vitamin B12 – 0 µg, 0%
Vitamin C – 84.4 mg, 140.6%
Vitamin E – 1.3 mg, 4.4%
Vitamin K – 36.7 µg, 45.8%
Kalcij – 30.9 mg, 3.1%
Željezo – 0.3 mg, 1.6%
Magnezij – 0 mg, 0%
Fosfor – 30.9 mg, 3.1%
Kalij – 283.9 mg, 8.1%
Natrij – 2.7 mg, 0.1%
Cink – 0.1 mg, 0.8%
Bakar – 0.1 mg, 5.9%
Mangan – 0.1 mg, 4.5%
Selen – 0.2 µg, 0.3%
*Kalorije (%RDA prema dnevnom unosu kalorija od 2000) piše portal centarzdravlja.hr

Portal Svjetlo Dunjaluka