Imate li i vi ovaj popis: Top 10 osoba koje su mi pomogle da bolje razumijem islam

Visits: 299 Today: 3

Nakon što sam pročitao listu 500 najutjecajnijih muslimana, počeo sam razmišljati o ljudima koji su imali najveći uticaj na moje razumijevanje i praktikovanje islama. Tragao sam za istinskim razumijevanjem islama od svoje šesnaeste godine i od tada, mnoge osobe su na mene ostavile trag svako na različit način. Počeo sam shvatati da niko nije savršen i da će uvijek biti stvari oko kojih se nećeš moći složiti sa svima, pa sam umjesto toga krenuo u potragu za savršenim učenjakom i počeo sam učiti od najboljih među njima.Pa evo mojih top deset osoba koji su izvršili određeni uticaj na moje razumijevanje i praktikovanje islama. Treba naglasiti da se ne slažem baš sa svim što je svaki od njih rekao ili u što je ubjeđen, ali ne mogu negirati pozitivan trag kojeg su ostavili u mom životu:

10. Yusuf Estes

Jedna od stvari koje su mi se najviše dopale kod njega, jeste to što kada se nalaziš u njegovom društvu osjetiš iman kako lebdi u zraku. Ne znam kako da to objasnim, ali gotovo da ga mogu osjetiti.

9. Baba Ali

Jedan veoma zabavan momak od kojeg sam mnogo toga naučio gledajući njegove video klipove i blog. Ubjeđen sam da nisam jedini koji ima ovakvo mišljenje o njemu, s obzirom da čovjek ima više od pet miliona pretplatnika na svom youtube kanalu. On mi je pokazao smiješnu stranu svih problema s kojima se ummet danas suočava.

8. Yasir Qadhi

On me je naučio toleranciji i tome kako se na civiliziran način treba odnositi prema onima kojima imaju drugačija mišljenja i uvjerenja od naših. Zahvaljući njemu, sada sam puno više tolerantniji prema pripadnicima različitih vjerskih skupina.

7. Kamal Mekki

Volim ovog inasana u ime Allaha. Volim njegovu karizmu, stil, njegov humor, njegovo znanje, poeziju, vrstu frizure koju nosi i još mnogo toga što ima pri sebi, a posebno njegov ahlak i ponašanje. On mi je primjer lijepog ponašanja i želim se prema ljudima odnositi lijepo onako kako to on radi. Imao sam sreću da pohađam neke kurseve koje je on vodio i volio bi da sam proveo više vremena u njegovom društvu.

6. Dr. Yusuf El-Karadawi

Moje prvo znanje koje sam stekao van Deobandi škole, bilo je iz knjige „Halal i haram u islamu“. Tada sam mrzio tu knjigu i čudio se fetvama koje su se nalazile u toj knjizi, jer bilo je u potpunosti suprotno onome čemu sam do tad učen. Sada nakon sedam godina, ponovo sam pročitao knjigu i uvidio da je mnogo onoga što je rekao bilo tačno, samo što ja to tada nisam znao. Treba spomenuti da je ovaj čovjek broj 9 na listi top 50 najuticajnijih muslimana današnjice.

5. Zain Bikha

Jedan od najjači izvođača ilahija. Zašto? On me je inspirisao mnogo prije nego ću početi učiti vjeru i slušati predavanja. Faktički sam odrastao slušajući Zaina Bikhu i Davuda Wharnsbya i oni su mi bili alternativa za muziku i njihove ilahije su mi pomogle da postanem bolji musliman. Kada sam se susreo sa Zainom Bikhom na Peace konferenciji u Mumbaiju 2007. godine, zadivio me je svojom skromnošću. On je tako jednostavan momak. Također me inspiriše njegov socijalni rad kojim se bavi.

4. Davud Wharnsby

Ne mogu se odlučiti koji od ove dvojice izvođača ilahija mi je bolji, ali odabra ću Dawuda iz dva razloga. Prvo, jer sam njegove emisije za djecu „Životinje vole da slušaju Kur’an“ i „Djeca svijeta pjevaju“ gledao mnogo prije nego sam počeo da slušam Zaina Bikhu. Drugo, puno sam se okoristio gledajući njegove tv emisije i slušajući ilahije, tako da mu zbog toga dajem prednost nad Zainom Bikhom. Možda se ne slažem sa svim njegovim ubjeđenjima i onim kako vjeruje, ali glavna stvar koju sam naučio od njega jeste taj uticaj kojeg dobra osoba ostavlja na druge ljude. Od njega sam također naučio i to da ne sudim ljudima i da u svakom gledam ono najbolje. To mi je pomoglo da postanem bolja osoba.

3. Šejh Selman el-Auda

On je broj 19 na listi top 50 najuticajnijih islamskih ličnosti našeg vremena i on je na mene ostavio dubok trag. Nisam o njemu puno znao prije nego sam ga upoznao prilikom njegove posjete Južnoj Africi 2008. godine, ali sam slušao njegova predavanja i moj um je bio otvoren za nove ideje. Znao sam provesti dane čitajući njegove članke i knjige. Pomogao mi je da se od ekstremno žestokog tipa, preoblikujem u miroljubivog i prijatnog čovjeka. Njegove lekcije su mi pomogle da ispravno razumijem vjeru i napravim balans u životu.

2. Ahmed Didat

Kod Ahmeda Didata sam pronašao odgovor na pitanja koja mi se motalo po glavi od moje sedme godine: “Kako ćemo znati da li je naša vjera ispravma, vjera drugih neispravna?”. Gledajući njegove debate i odgovore koje je tamo davao, dobio sam odgovor na pitanje koje me mučilo i to me dovelo do toga da u islam vjerujem svim srcem, a ne kao vjera koju sam nasljedio od mojih djedova.Nije samo to bila korist koju sam dobio slušajući Didata. Allah je dao da njegove debate zapale vatru dawe u mom srcu u dobi kada sam imao 16 godina i od tada do danas nisam se prestao baviti dawom. On je stalno naglašavao da moramo čitati Kur’an s razumijavanjem i njegova životna priča mi je pokazala da ako želim ići tim putem, moram biti spreman na iskušenja. Didat je imao najveći uticaj na mene.

1. Bilal Philips

Prije nego sam upoznao Dr. Bilala Philipsa, nisam imao vlastita načela i principe, tragao sam za istinom, ali nisam imao jasnu metodu kako da do nje dođem. Zahvaljući njegovom online islamskom univerzitetu IOU i mojim susretima s njim i učenjem pred njim, naučio sam ispravne temelje islama i principe fikha, tefsira i hadisa, što je udarilo temelje za moj daljnji napreda i dalo mi smjernice za daljnje proučavanje islama. Puno sam poslušao njegovih predavanja, pročitao njegovih knjiga, prisustvovao velikom broju njegovih seminara i kurseva, proveo mnogo vremena s njim i postavio mu najviše pitanja od svih učenjaka pred kojima sam učio. Upravo zbog toga on zaslužuje da zauzme prvo mjesto na ovoj mojoj listi.
Nadam se da ćete se okoristiti od ove liste čija svrha je bila da pokaže ljude koji su izvršili uticaj na mene, kako bi vam skrenuo pažnju na njih da se i vi okoristite o njih i njihova predavanja i knjige. Na kraju, sjetite se da niko nije savršen i mnogo je ljudi s čijim mišljenjima i stavovima se ne slažemo, ali to ne znači da od njih ne možemo da se okoristimo.

Autor: Ismail Kamdar
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić