ERDOGAN DONIO ODLUKU: SPUŠTA SE DOBNA GRANICA ZA PENZIONISANJE!?

Visits: 763 Today: 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je ukinuo dobnu granicu za odlazak u penziju. Ovim činom više od 2 miliona radnika se može odmah penzionisati.

Erdoganova vladajuća AK stranka prošle sedmice je donijela veliko povećanje minimalne plate u sklopu kampanje za ponovno dobivanje podrške narušene inflacijom, padom lire i oštrim padom životnog standarda.

Opozicione stranke i ekonomski analitičari smatraju da je ovakav potez populistički i da će već uzdrmana turska ekonomija doživjeti veliki udarac nakon ovakve odluke.

Ads by
Prethodno je dob za odlazak u penziju bila 58 godina za žene i 60 godina za muškarce. Još nije jasno koliko će novi sistem koštati, ali Erdogan je rekao da 2,25 miliona ljudi dobilo pravo da ode u penziju. U Turskoj trenutno ima 13,9 miliona penzionera.

Radničke grupe protestvovale su protiv uslova minimalne dobi već nekoliko godina, tražeći da se umjesto toga od radnika zahtijeva da odrade obvezni broj radnih dana za odlazak u penziju. Smatra se da će ovaj potez donijeti mnogo poena Erdoganu uoči izbora u junu.

crna-hronika