Dvanaesti dan ramazana: Lijep savjet o sadaki

Visits: 565 Today: 1

Period pred iftar lijepo je iskoristiti za molitvu, jer se dova postača ne odbija.

“Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo nagrađuje se od deset do sedam stotina puta, osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!”, bilježi Muslim, slična verzija postoji i kod Buharije.

Hafiz Nedim Botić na svom Facebook profilu podijelio je savjet profesora Saudina Cokoje koji je praktičan i izvodiv za svakoga.

“Sitni novac ili sitniš (5, 10, 20 feninga) uvijek su nam po džepovima, novčanicima, automobilima. Povlače se nekad po ladicama, komodama, bojite se da ih manja djeca ne progutaju i sl. Jedan savjet! Svaki član porodice, kad vrati kusur u sitnom novcu, isti novac ostavljajte na jedno mjesto, sakupljajući ga do određenog vremena. Kad sakupite tu određenu svotu novca ( 40, 50 KM), taj novac udijelite kao sadaku, kupite nekoj porodici pojedine namirnice ili uplatite nekom za liječenje. Dakle, cilj je, da svaki član porodice, koji vrati kusur, isti ostavlja sa nijjetom udjeljivanja sadake. Obradujte svaki mjesec nekoga simboličnom sadakom i zaradite velike sevape”, istakao je Saudin Cokoja.

Radiosarajevo.ba