DRUGA MUFTIJINA ŽENA: “TEŠKO JE, SAMO ŽELIMO ISTINU O SMRTI RAHMETLI MUAMERA”

Visits: 805 Today: 2

Jučer je bio jedan od težih dana nakon muftijine smrti, zapravo to je bio najteži dan nakon njegove smrti. Kazala je ovo na početku razgovora za portal “Avaza” Elma Elfić Zukorlić, supruga rahmetli muftije Muamera Zukorlića.

Podsjetila je na trenutak kada je preko medija saznala informaciju da postoji mogućnost da je muftija Muamer Zukorlić otrovan.

– Bilo je nekoliko trenutaka nakon njegove smrti za koje sam pomislila da ne mogu biti teži. Momenat kada saznajete preko medija da postoji mogućnost da je otrovan, i mislite da teži ne može biti. Nakon toga uslijedi ekshumacija i obdukcija, koja je možda bila zaista najteži dan nakon njegove smrti. Naravno, meni kao majci u tom trenutku je bilo najbitnije da su djeca oko mene, da taj trenutak preživimo najlakše što je moguće, a to je na način da budemo zajedno jedni pored drugih – kaže Elma.

Tražila hitnu ekshumaciju i obdukciju

Dalje kaže da ne želi izražavati bilo kakve sumnje prije nego bude završena analiza.

– Ne pripadam grupi ljudi koji vole da prejudiciraju stvari i ne želim da izražavam bilo kakve sumnje. Ono što ja od analiza očekujem i o čemu sam već dala izjavu medijima, jeste istina. I zato sam se od prvog trenutka, od kada je iznesena sumnja da postoji mogućnost da je muftija otrovan, tražila hitnu ekshumaciju i obdukciju. Zaista je Tužilaštvo Republike Srbije vrlo brzo reagovalo i zakazalo ekshumaciju koja je odložena jer je prvi dio porodice zahtijevao da se za to pripremi.

Nakon toga je Tužilaštvo opet relativno brzo, nakon ramazana i Bajrama zakazalo novi termin ekshumacije. Te smo imali ekshumaciju i obdukciju gdje su bili međunarodni posmatrači i vjerujte ja samo molim uzvišenog Boga da mi dođemo do istine. Pa kad dođemo do istine onda je lako, kada imate istinu, onda je lako naći put kuda treba ići – kaže Elma Elfić Zukorlić.

Kaže da je informacija o eventualnom trovanju muftije, probudila lavinu sumnje. Naglasila je da se rahmetli muftije voli sjećati kroz njegov nemjerljiv doprinos razvoju Islamske zajednice, razvoju obrazovanja u Novog Pazara i Sandžaku i doprinos koji je dao u političkom životu Srbije i regiona.

– U više navrata sam rekla, ja mog muftije, našeg muftije volim da se sjetim kroz doprinos koji je dao mom društvu, kao Bošnjak. Njegov rad zaista možemo podijeliti u tri neka segmenta, doprinos koji je dao razvoju Islamske zajednice, koji je zaista nemjerljiv.

Bit će prilike kada ćemo govoriti o tome šta je on sve uradio za Islamsku zajednicu, koliko je vratio vakufske imovine, koliko je institucija podigao. Njegovu biografiju ako želite da pročitate u skraćenoj verziji, vama treba negdje šest minuta samo da naznačite sav doprinos koji je dao.

Djecu tako vaspitavam

Dao je jedan neizmjeran doprinos na polju obrazovanja. Novi Pazar, region Sandžak je postao univerzitetski grad, mogućnost da već 20 generacija unazad studiraju na tom Univerzitetu i u svom gradu je ogroman. Mislim da je dao veliki doprinos i u politici, da nas Bošnjake predstavi na potpuno drugačiji način.

Pokazao nam je da možemo u nekoj zemlji biti manjina, ali i biti ponosni, dominantni i partneri u društvu u kojem živimo. Iskreno da vam kažem tako ja želim da svoju djecu vaspitavam. Mislim da i narod treba njega da se sjeća kroz nemerljiv doprinos koji je dao bošnjačkom narodu – zaključila je razgovor za portal “Avaza” Elma Elfić Zukorlić.