DM povlači svoj proizvod: Pronađene materije koje se nalaze u korovu

Visits: 590 Today: 1

DM drogerije market, radi predostrožnosti, iz prodaje povlači proizvod “DM Bio Paleo musli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine.Razlog povlačenja je prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koji se najčešće mogu pronaći u korovu, a čije prisustvo je u ovom proizvodu utvrđeno prilikom interne kontrole.S obzirom da se u organskoj poljoprivredi ne koriste herbicidi prilikom uzgoja žitarica, nije moguće stopostotno isključiti pojavu korova, te tako i ovih materija, pojasnili su iz DM-a.

“Redovnom temeljitom kontrolom površine za uzgoj i preventivnim mjerama minimiziramo rizike. Trenutno smo u komunikaciji s našim partnerima proizvođačima, da bismo saznali kako je uprkos bezbjednosnim mjerama moglo doći do kontaminacije”, navodi se u saopštenju.

Prisustvo tropanskih alkaloida u hrani, posebno u žitaricama i proizvodima dobijenim od žitarica, nije strana.Ipak, njihov nivo ne smije odstupati od Evropske regulative o maksimalno dopuštenoj granici, jer mogu izazvati blaže zdravstvene poteškoće, poput problema sa vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora.Sve poteškoće su privremenog karaktera.Iz DM-a poručuju kupcima da ne konzumiraju “DM Bio Paleo musli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine, te da ga neotvorenog ili otvorenog vrate u najbližu dm prodavnicu, gdje će im biti nadoknađen plaćeni iznos.Naznačeni rok trajanja kupci mogu ustanoviti na bočnoj strani pakovanja.“Kvalitet naših proizvoda i sigurnost kupaca za nas predstavljaju najveći prioritet. Žalimo zbog slučaja i izvinjavamo se našim kupcima zbog nastalih neugodnosti”, poručili su iz DM-a.

Pročitajte još: Mojih pet minuta: Najbolja poslovna ideja dobit će 100.000 KM

U pitanju je nedeljni zabavno-dokumentarni serijal sa elementima game show-a, simbolično nazvan “Mojih pet minuta”, a koji će gledaoci Alternativne televizije gledati svake srijede od 21 čas. Emitovanje serijala kreće 26. septembra.Četrnaest takmičara različitog socijalnog statusa, koji dolaze iz svih krajeva BiH, će pred komisijom prolaziti kroz različite zadatke i javna izlaganja, sve u namjeri da svoju poslovnu ideju što bolje predstave javnosti, te da za nju osvoje nagradu od 100.000 KM.Iz epizode u epizodu, lista od 14 takmičara se smanjuje za po jednog, da bi u finalnu epizodu ušlo četiri finalista koji će se dalje boriti za vrijednu nagradu.Ideja serijala je da pokaže javnostima da za dobru poslovnu ideju ima prostora na tržištima, te da napuštanje zemlje “trbuhom za kruhom” nije rješenje.Serijal je obojen pozitivnom energijom sa naglašenim afirmativnim kontekstom, a gledaoci Alternativne televizije će imati priliku upoznati ljude sa idejama koje će zasigurno promijeniti region.“Tokom cijele sezone, publika može da glasa za svog favorita, taj favorit će na početku finalne epizode dobiti imunitet, što znači da u finalnoj epizodi direktno ulazi u superfinalnu igru, dok će ostalih troje morati da se bore za svoje mjesto u superfinalnoj igri na kraju posljednje epizode”, rekli su iz uredništva koje stoji iza ovog velikog projeka.

fokus.ba