Dirljiva priča o ocu koji je želio obaviti hadž za svoga sina

Visits: 1320 Today: 2

Prenoseći svoje impresije i zapažnja u toku hadža, te zanimljivosti o susretima i upoznavanju sa hadžijama iz različitih krajeva svijeta, saudijski daija i savjetnik za umru i hadž, Abdul-Aziz bin Salih el-Kenhel, ispričao je kratku, ali dirljivu priču o ocu koji je želo obaviti hadž za svoga sina. Njegovu priču prenosimo u cijelosti.

”Hadžija koji je imao otprilike šezdeset godina, upitao me je na mikatu (mjesto gdje se oblače ihrami) da li može obaviti hadž za svoga sina jedinca. Upitao sam ga: ‘Da li tvoj sin, iz određenog razloga, nije u stanju da obavi hadž ili je umro?’ Njegov odgovor me je ganuo do suza, ali je istovremno bio i vrlo poučan. Rekao mi je: ‘Moj sin je ove godine, dva mjeseca prije završetka studija na Pravnom fakultetu, imao saobraćajni udes i poginuo je.’ Njegovo držanje, dok je govorio o svom sinu jedincu, odisalo je vjerničkim dostojanstvom i saburom koji izaziva divljenje. Rekao sam mu da obavi hadž temet’u u kojem se prvo obavi umra i da umru zanijeti za sebe, a da nakon toga zanijeti obavljanje hadža za svoga sina. Želio sam time da ga utješim i da mu unesem barem malo radosti u srce.

A kakav je bio njegov odgovor? Okrenuo je glavu od mene u znak negodovanja, a onda je glasom punim ljutnje i nezadovoljstva mojim odgovorom, vikao: ‘Ne! Ne! Hoću i umru i hadž da zanijetim za svoga sina!’ Zatim je govorio o zadovoljstvu Allahovom odredbom, bez obzira na nedaću koja ga je zadesila i neopisivi bol koji je osjećao zbog gubitka sina jedinca. Uistinu, naši roditelji nose u svojim grudima srca koja su ispunjena neopisivom ljubavlju i samilošću prema djeci, i na putu ostvarenje sreće i uspjeha njihovih kćeri i sinova, roditelji ulažu mnogo truda i mnogo trpe.”

omlaca.blogspot.ba