DEKE STAVLJAJU NA PROZORE, DJECA HODAJU PO ZEMLJI: BRAČNI PAR TUKIĆ SA TROJE MALOLJETNE DJECE ŽIVI U STAROJ NEUSLOVNOJ KUĆI

Tridesettrogodišnji Bećir Tukić sa svojom suprugom Hazeminom  i troje maloljetne djece živi u staroj oronuloj kući. Ranije su dvije godine bili  u drugim stanovima kao podstanari, kako Bećir više nije mogao plaćati kiriju tako su morali se vratiti u staru kuću.

U staroj kući još žive na jednom spratu otac, majka, sestra i brat na jednom spratu dok je na drugom spratu njegov drugi brat sa ženom i dvoje djece.

  • Živio sam kao podstanar i nisam imao više od čega da plaćam kiriju, starica me istjera. Nisam imao gdje i vratim se ponovo u taj mutvak – kaže Bećir.

U kući se pojavili miševi i žohari

U staroj kući gdje žive imaju tri sobe, u jednoj je pregradio i ubacio kadu kako bi se mogli kupati jer adekvatnog kupatila nemaju. Djeca su na zemlji jer podova nema, ispod je zemlja. To je razlog zašto su patili se u toku zimskog perioda.

Kaže da su se pojavili miševi i žohari.

  • Nekako se uspije i održi da se djeca ne razbole. Ono baš baš kad je hladno stavimo deke na prozore duple tepihe da ne bi probukli oni s nogu, da se ne prehlade – govori Hazemina.

Bećir tvrdi da je načelnik Gračanice obećao da će se javiti kako bi pomogao, ali se to nije dogodilo.

Hayat
  • Načelnik Gračanice  kad je krenula ova pomoć rekao je da će se javiti – ništa. Ušutio je se.

Režije plaćaju na tri dijela zajedno sa ocem i bratom. Do sada su uspijevali uz pomoć dobrih ljudi kao što je organizacija MFS-EMMAUS koja je obezbijedila odjeću i obuću.

Ipak, kako kaže u ovom trenutku im je najpotrebniji krov nad glavom, do sada su tražili da neko pokloni ali bezuspješno.

Posao, odbijenice i pogoršano zdravstveno stanje

Bećir je ranije radio na dnevnice ali danas to više ne radi. Kaže da je prijavljivao se u nekoliko firmi ali da je redovno dobijao odbijenice. Situaciju dodatno otežava njegovo pogoršano zdravstveno stanje.

Hayat
  • Dva puta sam operisao kile, i na lijevoj strani se opet pokazale. Imam masno tkivo po bubrezima, leđima i rukama.

Nemaju dječiji doplatak

Tokom razgovora u studiju emisije ‘Ispuni mi želju’ su kazali da su pokušali podnijeti zahtjev za dječiji doplatak ali da nikad nisu ga dobili.

Hayat
  • Ja kad sam odnijela papire dole u socijalnom u Gračanici oni su meni rekli da će javiti u slučaju da bude falio jedan papir. Pošto sam to ostavila i predala nikad niko više nije ni javio. Onda počela ova korona, ja kada sam otišla nije bilo te kolegice što se brine za to i na tome je i ostalo – kaže Hazema.

Pogledajte video OVDJE.

(Emrah Fejzović) hayat