BABINJE NEKAD I SAD

Visits: 569 Today: 2

Birvaktile kad bi se žena porodila, veli mi nene Zahida išlo se na babinje, da se vidi beba, s koliko kila je rođena, kako se zove, jel muško il žensko, da se daruje, da se porodilji ponese pečeno pile i maslenica, onom djetetu rekne se : “Jesi juzan Boze djagi, nista ne valas” biva da ga ne urekne…Itd.
Ovo danas tobe ja Rabbi naki čudan vakat došao, nejmaš rašta ni na babinje ići da bi sazno sve to. Jer od prvog dana kad nevista uradi test na trudnoću pa uslika one dvije crte imaš sve podatke, zatim kad stomačić počne rasti, pa prvi mjesec, drugi, treći, četvrti…Eh kod četvrtog nastaje još veće uzbuđenje jer se saznao spol dijeteta pa onda ide slikanje plavog jal rozog krevetića, haljinica, pempi …Zatim pratimo rast stomaka …Eh onda porod i ona roda što bebu nosi uz obavezno ime bebuške, i konačno objava : Postali smo roditeljiiii… Srećom još se kod nas ne dozvoljava live prenos poroda iz bolnice
I konačno idemo na babinje ali uz obavijest šta ponijeti bebi, jer se nemeRe više ići sa kesom keksa i dvaCet maraka, a nedo ti Bog da pile poneseš pečeno ( ko bi ti to jeo Bgt) … Tetka će krevet, nene i did moraju dati dvi peMzije da kupe korpu i torbu, dajdza će hodaljku, dajdzinca bazen, ostala familija moRe i u eurima a inače bebi je potrebno sve do najnovijeg Ajfona…
Jer beba mora sve imati. Baš sve. Nek dijete ne oskudijeva.
Pa sad razmišljam …
U kakvom ovo vaktu živimo… Ja, i vi što čitate ovo rođeni smo u vremenu kad se pelene prale i sušile, upišani i usr… do grla, bešika nam bila sadašnji dormeo, a ako bi negdje cuclu safatali dobro i jest da mama koju noć predahne.
Odrasli smo zdravi i živi. Kad se ojedemo jestivog nam ulja na guzu mati mazala, a od 5 mjeseci stavi nas u stalak i tu stojimo dok nas suze pošteno ne obliju, jer niko te neće uzeti na prvi plač, jok. Sad kad zaplače, bebi odmah tutnu telefon pod nos i čuvenu numeru : Mama voli bebu najviše na svijetu … (taaaa brEćo draga)
Danas učimo bebu čim se rodi da SVE mora imati. Pogrešno! Itekako pogrešno. Nemojte tako djecu učiti, jer ćete ih naviknuti da u životu moraju imati mnogo toga bez truda, a život Boga mi nikome nije dao sve. Učite djecu da će imati samo onoliko koliko im je potrebno, ni gram više. Sve drugo što bi željeli učite ih da se sami moraju za to izboriti.
Obaveza roditelja je da djecu nauči kako da se bore i izbore, a ne kako da čekaju od njih ili od bilo koga.
Da li je bolja beba koja nosi NIKE cipelice, ili ona beba koja nosi sandalice sa pijace? U čemu je razlika? To su bebe, ljudi bebe. A vi svoje koplekse liječite u ćenifi, ne na djeci.
Ja sutra idem kolegici na babinje, ujutro pečem pile i maslenicu, a vire lje imam i kajmaka …

R.R. Muhabet sa Razom