Ako ne čistite radijatore može vam doći veći račun za struju. Evo nekoliko savjeta kako pravilno to uraditi

Visits: 4503 Today: 1

Sakupljanje prašine između rešetki može začepiti protok toplote, a tada oni moraju snažnije raditi kako bi zagrijali cijelu prostoriju u kojoj se nalaze.

Prije čišćenja radijatora obavezno isključite grijanje. Ovo je sigurnosna mjera jer ćete radijator čistiti vodom, a i prljavština će lakše otići s hladnih površina.

Na gornjem dijelu radijatora nalaze se otvori koje je jednostavno očistiti korištenjem fena za kosu. Fen upalite i stavite topli vazduh da svojim strujanjem kroz otvore ukloni veće količine prašine i prljavštine. Isti efekt možete postići i ako imate usisivač na paru. Sve ono što se nalazilo u radijatoru sada će pasti na pod, a to jednostavno pometite ili usisajte. Za sljedeći korak idealno bi bilo koristiti drveni štap prekriven pamučnom tkaninom. Od gore prema dole svaku rešetku očistite zasebno.

Završite čišćenjem spolja. Sok od limuna razrijedite u vodi i mokrom krpom prebrišite radijator. Ostavite da se osuši, a tek kada budute u potpunosti sigurni da nije vlažan možete ponovno upaliti svoj radijator, prenosi “Kurir“.