ARIJANA MEMIĆ ZATRAŽILA DA SE POLICAJCIMA ZABRANI SJEDENJE U KAFIĆIMA U RADNO VRIJEME

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu da se policijskim službenicima zabrani posjeta ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena.

-Upućujem inicijativu prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Podnosim inicijativu da se izvrši izmjena Zakona o radu, odnosno Pravilnik o radu policijskih službenika KS u smislu da se boravak policijskim službenicima za vrijeme trajanja radnog vremena, ali u svakom slučaju izvan radnog vremena, ako su u tom trenutku uniformisani, boravak u ugostiteljskim objektima, uključujući one u sklopu benzinskih pumpi, izričito dozvoli samo po službenoj dužnosti kad je njihovo prisustvo potrebno”, rekla je Memić.

S tim u vezi, predložila je izgradnju menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS, te kantina u Policijskim upravama, u kojima bi policijski službenici imali pristup “zdravom i kvalitetnom obroku”.

Predložila je i da se ispita mogućnost, prednosti i rizici uvođenja sistema vaučera za policijske službenike na terenu, kada im je konzumacija obroka u pomenutim objektima opravdano onemogućena.

-Smatram da ćemo ovakvim pristupom ne samo poboljšati sliku o policijskim službenicima, već osigurati da svi policijski službenici svoje radno vrijeme zaista provode u službi te se približiti standardima koji već važe u zemljama EU”, kazala je Memić piše hayat