ČAROBNA BAŠČARŠIJA U ČAST DOLASKA MUBAREK MJESECA RAMAZANA I NAJDRAŽEG GOSTA U KUĆI I SRCU MUSLIMANA

Sarajevo, grad duše i historije, svojom jedinstvenom ljepotom oduvijek je privlačio poglede i srca ljudi širom svijeta. No, postoji nešto posebno u ovom gradu koji ga čini magičnim u svako doba godine, a to je posebna atmosfera koja se rađa za vrijeme ramazana.

Ulice su ukrašene kao nikada prije, a posebno je čarobno u srcu grada, na Baščaršiji.

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana i najdražeg gosta u kući i srcu muslimana, Baščaršija se pretvara u pravo malo čudo.

Svečano su dekorisani i ukrašeni svi dijelovi ove najuže starogradske jezgre. Svjetla koja se prelamaju kroz ulične kaldrme stvaraju čarobnu igru svjetlosti i sjene, dok mirisi raznih specijaliteta šire omamljujući miris po ulicama.

Ali ljepota ovog grada nije samo u dekoracijama i ukrašenim pročeljima. Sarajevo se priprema i na druge načine. Vrši se uređenje parkova, zelenih površina i javnih česmi, stvarajući tako okruženje koje mami ljude da zastanu i uživaju u svakom trenutku.

Grad je preplavljen nasmijanim licima koja uživaju u društvu svojih najmilijih ili sami, uronjeni u misli i molitvu. Svuda oko sebe mogu čuti tihe razgovore i smijeh, dok se u zraku osjeća posebna energija zajedništva i solidarnosti.

Dok hodate ulicama ovog prekrasnog grada, osjećat ćete kako vas obuzimaju osjećaji duboke povezanosti sa svakim kamenom, svakim cvijetom i svakim čovjekom koji ovdje živi. Sarajevo zaista nije samo grad, on je živa duša koja pulsira snagom zajedništva i ljubavi.

U ovim trenucima, Sarajevo postaje simbol nade, tolerancije i ljubavi, podsjećajući nas da je ljepota u jednostavnosti i da su prava bogatstva ona koja nosimo u srcu.

(A.S.)

hayat.ba