PODSJETIMO NA RIJEČI PRVOG PREDSJEDNIKA BIH ALIJE IZETBEGOVIĆA: BIVATI ĆEMO SVE JAČI I SPASIT ĆEMO I SAČUVATI BOSNU

Prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine bio je Alija Izetbegović, koji će našu zemlju voditi kroz to vrijeme, netom pred rat, u ratu i poslije njega.

Vratit ćemo se malo na baš tu devedeset drugu godinu i podsjetiti na riječi prvog predsjednika BiH u trenutku kad je tadašnji predsjednik SDS-a Radovan Karadžić na Skupštini zaprijetio Muslimanima da će nestati:

-Njegovo izlaganje. Njegov način izlaganja njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi možda više i nećemo da ostanemo u Jugoslaviji. To večeras ovdje govorim. Još nešto. Njegov način izlaganja, njegove poruke možda najbolje objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u toj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić neće više niko. Neće, možda, niko više osim srpskog naroda. Takvu Jugoslaviju su u očima jugoslavenskih naroda, Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca, Mađara, Muslimana… jednostavno omrzli, kao i u očima Evrope i svijeta. Takvi načini kako to Karadžić radi”.

Zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, odnosno u Federaciji.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995.

Ali, prvog marta iste godine predsjednik Izetbegović će se prvi put obratiti zemljacima.

-Naš cilj je Bosna slobodnih ljudi, Bosna u kojoj će se poštovati čovjek i njegova prava. Konceptu jednonacionalnih, jednovjerskih i jednostranačkih paradržava – kažem to u množini – mi suprotstavljamo naš koncept slobodne i demokratske Bosne. Mržnji i netrpeljivosti mi suprotstavljamo demokratiju i toleranciju”, poručio je.

Napomenuo je: “Kada to geslo ispišemo na našim zastavama, onda tome treba postojano da težimo, korigirajući svakodnevno svoj put i neumorno ispravljajući svakodnevne nepravde. Ne činimo to zbog njih, njima ništa ne dugujemo. Činimo to zbog sebe. Braneći ovaj princip, koji je izraz civilizacije i koji, zapravo, civilizaciju čini mogućom, mi ćemo svaki dan bivati sve jači i spasit ćemo i sačuvati Bosnu”, rekao je Alija Izetbegović i dodao: ‘Svaki narod ima svoju obećanu zemlju. Naša obećana zemlja je Bosna. Pozivam vas da se za nju izborimo’”, poručio je tad predsjednik Izetbegović piše hayat